Servis Forda stwierdził że winny jest moduł EGR. Podobno jak występuje problem silnik zaczyna wysyłać zle informacje do skrzyni i przez to są takie obiawy. Koszt naprawy między 800 a 1000 euro. Nie wiem czy to zlecać bo mogą być to pieniądze wyrzucone w błoto. Prosze podpowiedzcie co mam robic.
Pozdrawiam
Temat który znalazłem na stronie angielskojęzycznej.
http://www.talkford.com/community/to...unction/page-1
Cytat:
|
Niestety i ja trafiam do grona osób mających problem ze skrzynia powershift. Posiadam owa skrzynie w Mondeo mk5 2.0TDCI. Wracając z podróży (1200km) wyskoczył mi błąd że mam się skontaktować z serwisem, skrzynia przestała poprawnie działać.
Objawy były przy przełączaniu biegów, skrzynia nie robiła tego poprawnie. Bieg się przełączał na wyższy z dużym problem, obroty szły do góry i auto wyło.
Niestety moja podróż skończyła się na lawecie. Auto trafiło do serwisu Forda.
Dzisiaj go odebrałem niby naprawionego, wymienili olej + aktualizacja sterowników do silnika i skrzyni. Pojechałem na test, po około 80 min stało się to samo.
Jak na ta chwile straciłem 350euro za ta przyjemność. Auto znowu jest w serwisie i czekam na diagnozę.
Znajomy mechanik z Polski stwierdził, że problem będzie leżał po stronie elektrozaworów. Jak olej w skrzyni jest zimny auto działa bez zarzutu, gdy gęstość oleju się zmienia po dłuższej jeździe wystepuję problem.
Czy ktoś z forumowiczów miał taki problem ?
|