Odp: "Chrobolenie" klimatyzacji
Panowie problemem jest wysokie cisnienie. Zarowno w waszych mondeo jak i na filmie we fiescie. Fiesta miala wymieniony przewod elastyczny ktory prawdopodobnie miał wade. W mondeo o ile dobrze zerkałem prawie nie ma przewodów elastycznych w układzie klimatyzacji. U nas problemem moze byc: zbyt duza ilosc oleju w kompresorze, przytkany skraplacz lub problem z samym zaworem rozpreznym. Ja sam walcze z tym od dwoch lat. Ale niestety szkoda mi wymieniac dobre czesci tylko dlatego zeby cos sprawdzic. Klimatyzacja dziala i tego oczekuje. Dzwiek startujacego samolotu jest uciazliwy, ale skrzynke piwa tego specjaliscie, ktory podjal by sie kompleksowej diagnozy. Odrzucic mozna mit o wymianie samego kompresora. Faktycznie to dosc proste urzadzenie, jak juz wiele razy tutaj wspomniano, jest stosowane w innych samochodach wiec o jego wadam malo sie slyszy. Ja mam zamiar wymienic skraplacz w najblizszym czasie i przeczyscic uklad. Moj w dolnej czesci nie przepuszcza powietrza. Jest pozaginany od kamieni i nie da rady tego wyprostowac. Wnioskuje ze jego sprawnosc tez jest pod znakiem zapytania. A halas ukladu najbardziej daje sie we znaki kiedy jest goraco i wszystko jest obciazone
|