Również miałem problem z przeciekającym szyberdachem, pewnego dnia po ulewie miałem całą podsufitkę mokrą z przodu. Nie ma się co bawić w przetykanie zaworków i tak się za chwilę zatkają, trzeba wymienić rurkę na taką z LeroyMerlin jak napisał "youzeq" 8x3mm wzmacniana -25zł za 5m, 2-3h pracy i macie spokój na zawsze.
Instrukcja na wymianę przednich odpływów.
1) Zdejmujemy osłony słupków przednich (mocniej je pociągając, jak odskoczą to takie żółte zabezpieczenia zdejmujemy - będzie widać)
2) Do "odgięcia" podsufitki odkręciłem osłony przeciwsłoneczne, odkręciłem "rączki", ze środkowego słupka osłonę regulacji pasa - 1 śrubką pod zaślepką AirBag oraz zdjąłem uszczelkę szyberdachu tą szarą.
3) Od strony kierowcy otwieramy schowek, na wysokości gniazda diagnostycznego za osłoną, matą jest rurka (czarna w białe paski), wyciągamy go razem z gumowym "kątownikiem" fot.3
4) Od strony pasażera wykręcamy schowek, 4 torxy i 2 dziesiątki w środku, rozłączamy przewody, wyciągamy schowek i wyciągamy rurkę zza osłony, maty fot 5.
5) Odłączamy te czarne "kątowniki" wyciągamy nad deską rozdzielczą te rurki- łatwo wychodzą, wyjmujemy rurki z zatrzasków słupków, i po delikatnym odgięciu podsufitki ściągamy przewody z odpływów przy szyberdachu.
6) Wkładamy nową rurkę w odpływ szyberdachu (powoli żeby nie złamać odpływu, chyba jest plastikowy oraz uważając żeby nie zgiąć podsufitki), przeciągamy przez "zatrzeski" tak jak stara rurka była prowadzona, przepuszczamy przez deskę rozdzielczą za matą, chwila zabawy i przechodzi, i ja włożyłem ok 5-10cm rurki w dziurkę w nadkolu.
GOTOWE - woda teraz spływa a nie kapie jak przez te zaworki.
Mam nadzieję, że tyłu nie będę musiał robić
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niżej kilka poglądowych fotek.
Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy, piszcie śmiało na PW.