Temat: [Mondeo 2014- ] Spalanie 2.0 Ecoboost
View Single Post
Stary 17-07-2017, 21:02   #859
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Spalanie 2.0 Ecoboost

Cytat:
Napisał taajniak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo część udzielających się tutaj, pieprzy tutaj takie farmazony i tak zaklinają rzeczywistość z tym spalaniem, że głowa mała... to tak jak by sami siebie próbowali przekonać że dobrze zrobili.

Wątek jest o spalaniu 2.0 EB, gdzie można śmiało powiedzieć że zależnie od stylu jazdy ten silnik normalnie pali 11-13 litrów, a wpadło tu sporo fanów diesl'a i próbują nas przekonać że popełniliśmy błąd.

Jak by pisali, że diesel w tym aucie przy normalnej jeździe pali te 7.5 do max 9.5 litrów to jeszcze bym uwierzył, a tak to mamy tutaj festiwal bajek które się zakończy dopiero, jak ktoś maszt założy na samochód i mu wyjedzie spalanie poniżej 2 litrów na 100.
Absolutnie. Po prostu diesel pali tyle ile pali (u mnie poniżej 7 jeżdżąc po Krakowie) i wcale nie czuję satysfakcji gdy 2.0 EB pali dwie cyfry. Cena 180 TDCI z manualem jest taka jak 2.0 EB z automatem. Biorąc pod uwagę że EB ma więcej mocy i automat, to myślę że każdy kupujący diesla wie co robi i liczy przede wszystkim na oszczędności na spalaniu (ewentualnie nie podchodzi mu automat). Ciekawe jest to że w przeciwieństwie do 2.0 EB podawane dane dt. spalania TDCI są spójne - mało kto notuje wynik ponad 7 l/100km niezezależnie jak i gdzie jedzie. Wyniki dla 2.0 EB wykazują duży rozrzut, więc jest oczywiste że ten motor jest czuły na styl i rodzaj jazdy - co nie jest żadną nowością dla doładowanych benzyn. Po prostu 200 KM w benzynie (nie mówiąc już o 240 KM) powinno mieć jednak zdeydowanie lepsze osiągi od 180 KM diesla - na co nie wskazują dane katalogowe. Jeśli idzie o odczucia z jazdy to warto aby każdy mógł się przejachać jedną i drugą wersją - ja np. nawet odmówiłem jazdy próbnej benzyną - spalanie wyższe o 30-40% jest oczywiste (wynika z termodynamiki i efektywności silników), co z małym zasięgiem mi nie pasuje. Ale z @cattani75 planujemy porównanie w grodzie Kraka w najbliższym czasie

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 17-07-2017 o 21:08
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem