Cytat:
|
A jak długie odcinki robisz po mieście? Jeździsz na S czy na D?
Toruń to nie takie małe miasto. Jaką masz średnią prędkość z tych jazd?
|
Hmm. Jeżdżę nim od 3 lipca z przerwami na Galaktykę (też nią trzeba czasem pojeździć bo się zastoi). Obecnie przejechane 1231 km i spalanie z komputera (+0,5l dla realnego spalania z tankowań) to 9,6l na 100 km - ten komputer mam ustawiony od początku(prawie) jazdy S-MAXem. Jeżdżę na D (bo to mój pierwszy automat i za bardzo nie czuję jeszcze samochodu na przełączanie). Nie bardzo wiem jak uzyskać odczyt średniej prędkości ... na komputerze jest czas jazdy, ale prędkości nie ma. Poruszam się w mieście z prędkościami od 40 do 60 z kawałkiem. Zauważyłem że dopiero powyżej 40km spalanie spada poniżej 10l/100km. A przy 50-60 to jest nawet pod 5,5-6 l. Trasy pokonywane jednorazowo w mieście (kilka razy dziennie - taka praca) to około 5-9 km. Obecnie za każdym razem jak wsiądę to silnik po przerwie od jazdy jest ciepły (sam. stoi około 1-2h). Sumarycznie nieraz wychodzi i 50km w mieście + raz w tygodniu obowiązkowo trasa 100 km (była S-MAXem jedna). I teraz był raz wyjazd na szkolenie (sumarycznie 400km - autostrada).