Odp: Po wymianie oleju słychać zawory-czy to olej
Podzielę się swoją obserwacją: w czerwcu na przeglądzie zmieniłem dotychczas stosowany olej Castrol Magnatec Professional A5 5w-30 na Valvoline SynPower FE 5w-30 - wg mnie nie powinno to mieć żadnego zauważalnego wpływu na silnik (oba oleje spełniają fordowską normę 913C/D).
Bezpośrednio po zmianie wydawało mi się, że silnik po odpaleniu pracuje ciszej (po rozgrzaniu nie zauważyłem żadnej różnicy), ale już po przejechaniu ok 200km miałem wrażenie, że pracuje już tak samo głośno jak na Castrolu (i nie jest to spowodowane "przyzwyczajeniem się" do cichszej pracy).
Wnioskuję, że było to:
1. efektem zalania nowym olejem (ale czy trwałby tak krótko, przez ok 200km?)
lub - co uważam za bardziej prawdopodobne -
2. spowodowane różnymi warunkami "klimatycznymi" (ciśnienie, wilgotność, temperatura, siła wiatru itp. - czasem auto odpalane po nocy w garażu, innym razem po nocy pod chmurką).
Podsumowując: nadal uważam, że zmiana producenta oleju zgodnego z tą samą normą (913C/D) nie powoduje odczuwalnej różnicy w pracy silnika.
Dla kompletu informacji dodam, że na Castrolu (w 1 rok i 3 tygodnie) przejechałem 5.099 km.
Może w przyszłym roku wrócę do Castrola, żeby sprawdzić, czy też wystąpi domniemany efekt świeżości.
Od razu zapowiadam, że nie będę brał udziału w przepychankach nt. wyższości jednego oleju nad drugim. Każdy niech leje co chce, ja opisałem swoje subiektywne odczucia - uważam, że nt. odczuć nie ma sensu dyskutować.
|