Temat: [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
View Single Post
Stary 19-07-2017, 10:48   #3064
Aludan
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCi 200KM AT
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

@actchris - akurat w tym rozmiarze Y to popularny indeks patrząc na oponeo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Według homologacji powinno być 94V, ale w tym rozmiarze z 93 różnych zostaje tylko 1 z takim indeksem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście twoja uwaga jest jak najbardziej słuszna i warto o tym też pamiętać.

Ja w sumie nadal waham się czy dokupić 17-tki 7.5j + 235/45 oponki na lata + czujniki ciśnienia (700 trochę boli), czy może to samo, ale całoroczne Michelin CrossClimate, czy jednak zostać na 16t-kach i też CrossClimate ... ciężka sprawa i różne opcje doradzają mi różni ludzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W sumie najbardziej bolesne są te czujniki ciśnienia przy drugim komplecie... finansowo (psychicznie), bo nie wiem czy np. auta nie sprzedam za 2 lata Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@pitz - zgadza się, na pewno nie mniej niż prędkość maksymalna (chyba, że zimówka - to dopuszczalne), natomiast w homologacji podawany jest indeks prędkości i nośności wybrany teoretycznie najlepiej przez producenta co wpływa głównie na twardość i wytrzymałość danej opony, chociaż jak patrzę jak to się zmieniało w homologacji to śmiem wątpić czy to aby na pewno tak dobrze przemyślane, czy może metodą prób i błędów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Aludan ; 19-07-2017 o 10:51
Aludan jest offline   Odpowiedź z Cytatem