Odp: Nie działająca klima przyczyny natury elektrycznej.
Witam kolegów. Podepnę się pod temat bo i mnie dopadł problem z klimatyzacją. w kwietniu a dokładnie 24 została wymieniona u mnie chłodnica wraz z napełnieniem klimatyzacji czynnikiem. Po okresie prawie 3 miesięcy aż do wczoraj było wszystko ok. Moje odczucia były takie, iż z nawiewów czuć było cieplejsze powietrze niż dotychczas przy temp zewnętrznej 21 stopni. Postanowiłem sprawdzić rurki aluminiowe w komorze silnika. Jedna była ciepła a druga lekko chłodna ale nie lodowata. Udałem się dzisiaj do "serwisu klimatyzacji w moim mieście" po podłączeniu maszyny pan obsługujący ja stwierdził, iż w obwodzie jest ciśnienie 5 bar przy wyłączonym silniku i że powinna chłodzić dobrze. Natomiast tak nie było. Sprężarka załączała się bez problemu jak i wentylator. Podłączył butlę z azotem i wpuścił 12 bar i przez 3 godziny auto stało i próbował coś tam znaleść, jednak nic nie znalazł. Postanowiłem ja nabić ponownie i pojechałem do domu. Po ponownym nabiciu klimatyzacja zaczęła pracować poprawnie czyli chłodzi. Ryrka w komorze silnika teraz szron. Temp na zewnątrz 21 stopni. Podłączyłem kabel i odpaliłem elm config wyskoczyły mi 4 błędy w klimatyzacji:
1. B1081
2. B1082
3. B1083
4. B1086
Miałbym prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu tych kodów. Albo jeszcze lepiej czy ktoś zna dobrego specjalistę w obrębie Słupska???
Za wszelka pomoc z góry dziękuję.
Ostatnio edytowane przez Ford c-max 1981 ; 19-07-2017 o 20:05
|