Problem z wtryskami
Witam, jakiś czas temu pisałem na forum że mam problem z głośną pracą silnika, jeździłem od mechanika do mechanika każdy dodał od siebie swoje 3 grosze, w końcu pojechałem do takiego który zebrał się żeby wyjąć wtryski i sprawdzić je na profesjonalnej maszynie (byłem w autoryzowanym serwisie bosha), tam powiedzieli mi że wszystkie 4 mam do roboty, ale że tragedii jeszcze nie ma bo ciśnienie sprężania jest ok. Za samo sprawdzenie i wymianę świecy żarowej już na starcie policzyli mnie na prawie 600zł, razem z regeneracją pompo wtryskiwaczy i czyszczeniem układu paliwowego + ew naprawa pompy to byłby koszt około 5000zł (akurat w tym warsztacie)
Wstawiam dlatego zdjęcia z diagnostyki tych wtrysków, sam osobiście nie wiem jak je zinterpretować, nie sądziłem że będzie tak źle że wszystkie 4 trzeba robić, prócz głośnej pracy silnika przy samym ruszaniu i kopceniu (nie wielkim) przy niskich obrotach (czyli wtedy gdy wtryski są najbardziej obciążone ) nie widzę innych problemów.
W trasie pali 5-6 litrów, przyspieszenie jest ok, na czystej drodze sprawdzałem 220km/h leci bez większego problemu, odpala bez problemu, błędy żadne nie wyskakują..
Zastanawiam się co robić bo koszty naprawy jednak wyglądają na spore, ewentualnie może podrzucicie jakiś warsztat gdzie trochę taniej ale solidnie regenerują wtryski DELPHI, w tym warsztacie wyceniają 550zł od sztuki + 60zł za demontaż i montaż też od sztuki.
@ zapomniałem dodać - Ford Mondeo mk3 2006rok 2.0 TDCI 130km
|