Cytat:
|
czyli twierdzisz że 95 okt nie ma tej ilosci
|
Nie ma jakiej ilość ? 95 oktanów ? A ty wiesz w ogóle co to jest liczba oktanowa?
Poczytaj sobie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_oktanowa
A tak ode mnie krótko mówiąc, im mniej oktanów, tym większa moc silnika, bo mieszanka "mocniej" wybucha, więc teoretycznie przy normalnej jeździe 95 powinna dawać niższe spalanie. Stąd masz te różnice w katalogach USA / EU. W stanach głównie chyba na 88 jeżdżą.
98 ma po prostu więcej uszlachetniaczy, które zabezpieczają przed pojawieniem się spalania stukowego - czytaj silnik równiej pracuje.
Jeżeli chodzi o odczucia w "mocy" to przy tylu koniach ja jakieś dużej różnicy nie czuje. No może czasami coś tam czuć, jak się zatankuje jakieś specjalne ponad 100 oktanowe paliwo za granicą - ale to okazyjnie. W maju jak jechałem na wywczas to mi się udało zatankować coś za ponad 7,5 za litr
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). I nie - tu nie ma większej mocy bo jest 100 oktanów+, tylko dodają jakieś związki eteryczne z dużą ilością tlenu.
Możliwe że
@
cattani75
gdy był u Heko, miał zalaną 95 i dlatego jemu po chipie wyszło prawie 10 koni więcej niż u mnie.