Cytat:
No ja rozumiem factory tooling, z wykształcenia jestem robotyk, ale demo u dealera wymiatało. Miałem go na całą noc. Nie było się do czego przyczepić*. A w tej cenie oferuje baaardzo dużo. Oj bardzo dużo.
Właśnie jeżdżę 4GC, byłem w 90% przekonany, że jest lepszy od Arteona ale nie za bardzo. 4er mam w MPakietcie a układ kierowniczy jest gorszy niż ten z Arteona. Zawias jest zbyt sprężysty i na autostradzie strasznie podskakuje na nierównościach poprzecznych. Jako Gran Turismo którego szukam 4GC odpadło. Został tylko Areton i Mondeo.
Teraz podsumowując co Arteon ma więcej od MDO Vignale za te 200 zeta miesięcznie:
- 4motion na haldexie
- 7 biegów zamiast 6
- lepsze światła ledowe
- adaptacyjne zawieszenie w którym różnica pomiędzy poziomami jest zdecydowana
- system aktywnego utrzymania na pasie ruchu
- aktywny tempomat dostosowujący się do ograniczeń prędkości oraz krzywizny drogi
- asystent jazdy w korku
- lepsze audio, Dynaudio jest lepsze niż Premium Sound bez dwóch zdań
Co gorzej:
- totalny brak poczucia czegoś wyjątkowego we wnętrzu, albo inaczej, odczucie totalnej zwyczajności
To ceny MDO doliczam swap na większe hamulce żeby zrównać poziom z tym w BiTDI. No i chipa żeby zrównać moc.
Ah no, na papierze ten Arteon lepiej wypada niż MDO. ...tylko emocjonalnie mi się nie bardzo zgadza:/
* a jednak było: przez uszczelkę w drzwiach kierowcy był świst już od 140km/h a przy 160 musiałem włożyć do ucha stoper bo nie mogłem tego znieść
|
Dorzuć jeszcze koszty oraz czas spędzony w serwisie VW bo to nowy model i na pewno będziesz tam częstym gościem.
Może nawet z mechanikami się zaprzyjaźnisz
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mk5 to jednak sprawdzona w bojach konstrukcja w porównaniu do Arteona. Mnie się bardzo Giulia podoba ale ma ten sam problem co Arteon - jest to nowy model na rynku i nie chciałbym być testerem. Ale może za kilka lat jak Mk5 trzeba będzie wymienić...
Jak na razie nie widzę konkurencji w relacji cena/jakość/bezawaryjność/przyjemność z jazdy dla MK5. Myślałem że nowa Insignia wyznaczy standardy a tu lipa niestety.