Odp: Samochód sam gaśnie podczas jazdy
Witam. Mojego mondka trapią podobne problemy -a mianowicie gaśnie przy wolnych obrotach, co ciekawe zauważyłem, że dzieje sie tak na rozgrzanym silniku (czy to po trasie czy po staniu w słońcu). Początkowo było to tylko na wstecznym - tracił moc, dostawał drgawek i gasł - chyba, że dodałem szybko gazu, lub przeżuciłem na P (pozstój - mam automata), ale w sobotę gasł i na wstecznym i na jedynce (manewry na ciasnym parkingu). W niedzielę ok. mimo iz prowokowałem na parkingu, ale auto zachowywało się normalnie, w poniedziałek rano dojazd do pracy ok., po pracy zdołałem tylko dojechac do bramy zakładu pracy i zgasł - po czym szybko i normalnie odpalił i juz było ok.
Najgorsze, że przy gasnięciu na wstęcznym z wydechu wydobywa się chmura gęstego czarnego dymu (podobno silnik dostaje za bogatą mieszankę?!). Turbina chyba jest ok - bo auto ma moc, ładnie przyśpiesza - pod warunkiem, że nie wciskam pedału do dechy - bo wówczas przyśpiesza skokowo!
2 lata temu miałem podobny problem z gaśnięciem na skrzyzowaniu - okazało się, że padał aku. Z rok temu tez mi gasł i trzęsło autem - okazało się, że kilkudniowa próba eko-jazdy zamuliła silnik i w cyklu miejskim auto gasło na każdym skrzyżowaniu, podpięcie pod kompa pokazało błąd próby wypalenia dpf oraz udaną próbe - zanim dojechałem do mechanika zrobiłem kilkanaście km.
Nio i terazki znowu problem.
W maju wymieniłem olej i filtry - łącznie z filtrem paliwa.
|