Cytat:
Cześć,
Mam S-Maxa z 2016 roku, ostatnio założyłem do niego nowe felgi 19'' z Focusa ST mk3, no i na dzień dobry moje auto wita mnie komunikatem o awarii systemu pomiaru ciśnienia. Podczas montażu opon wulkanizator sprawdził działanie czujników i podobno wszystkie są sprawne. Teoretycznie powinny się skalibrować po dłuższej jeździe ale tak się nie stało. Zakładam, że w ST były montowane inne czujniki niż te, które miałem fabrycznie w kołach. Pierwsza myśl - podjechać do ASO i zrobić z tym porządek, ale po ostatnim przeglądzie wożę czyjąś książkę serwisową (dostałem dodatkową od Mondeo, nie sprawdziłem od razu, teraz nie mam czasu podjechać), a w mojej nie ma wbitego przeglądu, więc do końca odwlekam wizytę tam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Opcje chyba są dwie - albo przerzucić czujniki z oryginalnych kół, albo podjechać do ASO z prośbą o programowanie (chyba), ale jak znam życie i umiejętności będą chcieli mi sprzedać komplet nowych czujników.
Koledzy, co radzicie?
Bump:
|
Masz nowy typ TPMS - w menu masz opcje: Driver assist - Tyre monitor - choose Reset - i przytrzymaj OK.
Potem jazda probna 10 minut z predkosciami 25-100km/h.
Powinno pomoc i rozpoznac czujniki.
Moje narzedzie diagnostyczne pokazuje tez 2 procedure - i nalezy uzyc specjalnego magnesu z zestawu:
2 procedura:
stacyjka na OFF i pedal hamulca wcisnac i zwolnic
stacyjka z off to on 3 razy i pozostawic na on
wcisnij i zwolnij pedal hamulca
stacyjka na off
stacyjka z off to on 3 razy i pozostawic na on
powinien klakson potwierdzic wejscie w tryb programowania
i po kolei LF, RF, RR, LR nalezy potraktowac magnesem i po kazdem kole bedzie dwiek klaksonu i komunikat na ekranie.
Na koncu bedzie informacja 'complete' wtedy zaplon na off i na on i gotowe.
Powodzenia!