Temat: [Mondeo 2007-2014] Webasto - samodzielny montaż
View Single Post
Stary 28-07-2017, 23:12   #186
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Webasto - samodzielny montaż

Okazuje się, że webasto w Mondeo MK4 nie można uruchomić nawet programem diagnostycznym, gdy temperatura zewnętrzna jest powyżej 15 stopni. Tak jak pisał @mm32 można uruchomić testowo tylko poszczególne komponenty oprócz pieca. Z jednej strony to zrozumiałe, z drugiej strony trochę dziwne ponieważ, z tego co czytałem, inni producenci samochodów zalecają poza okresem zimowym uruchomienie webasto raz w miesiącu.
W związku z tym, że dopiero co dołożyłem webasto i chciałem je przetestować to poradziłem sobie z wyższą temperaturą zewnętrzną poprzez obłożenie lodem czujnika temperatury. Po spadku temperatury do 15 stopni i niżej można uruchomić webasto poprzez Converse+, program Webasto Thermo Test jak i zdalnie z pilota.
Mimo, że zamontowałem piec przedliftowy Thermo Top V, a w przedliftach nie było zdalnego sterowania to po dołożeniu centralki z polifta Telestart T91 mozna sterować piecem z pilota.
W dieslach w przedliftach były montowane piece Thermo Top V, a w poliftach Thermo Top VEVO i z tego co pisał @mm32 nie były one zamienne. W związku z tym, że w benzynie nie spotkałem się z piecem Thermo Top VEVO, nawet te wyprodukowane w latach 2011-2014 to Thermo Top V zakładam, że były tylko Thermo Top V. Pytanie czy te z przedlifta można włożyć do polifta i odwrotnie. Wg mnie nie można ponieważ zmieniłem soft na poliftowy w swoim piecu i przestał działać. Oczywiście powrót do softu przedliftowego przywrócił funkcjonalność pieca.
Dziwne jest natomiast to, że o ile do tej pory to UCDS wykrywał możliwość aktualizacji softu różnych modułów mimo, że IDS tego nie sugerował, to w tym przypadku UCDS nie pokazał nowej aktualizacji, a IDS zasugerował zmianę softu z 6G9N-18K463-CU na AG9N-18K463-BD. Po tej zmianie piec przestał działać.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem