Odp: Po włączeniu klimy nie ładuje akumulatora
Więc tak, wentylator chodzi na pierwszym biegu podczas włączenia klimatyzacji na drugi się załącza po wyłączeniu silnika tak na sekundę i gaśnie. Sprawdziłem kable przy wentylatorze i wszystko wygląda dobrze, ktoś już tam grzebał bo wentylator był zaczepiony na opaski zaciskowe, masakra ale już poprawiłem na śruby jak powinno być. Jeżeli chodzi o ładowanie to po włączeniu klimy spada z 14,3V do około 11,7V różnie jest i dziś utrzymywało się na tym poziomie, po wyłączeniu klimy napięcie wzrasta do 12,5 V i się nie zmienia. 14,3 wraca dopiero po wyłączeniu i włączeniu silnika. Dodatkowo (jak włączona klima) napięcie się przeważnie utrzymuje te 11,7 V na wolnych obrotach a na wyższych obrotach czy to 1500 czy 3000 napięcie te same, tak było dziś. Natomiast wcześniej było że przy zwiększeniu obrotów napięcie spadało. Zagadka totalna. Dziś zrobiłem test , włączyłem klime tylko na zapłonie czyli nawiew tylko chodził na 30 minut i wiele z akumulatora nie uleciało. Klapy się przestawiały, wszystko działało. Podejrzewam coś na linii sprężarka, pasek się nie ślizga ale koło pasowe już swoje dni świetności ma za sobą dlatego może czas wymienić wszystko. A czy da się jakoś odłączyć sprężarkę aby tylko sam nawiew był w samochodzie?
|