View Single Post
Stary 11-08-2017, 13:37   #67
mnx
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 Duratec
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Czy przy silniku 1.6 16V powinna być osłona silnika??

Cytat:
Napisał karloss Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak może pasować jak masz silnik ze zmiennymi fazami. Przynajmniej tak z foto wynika.
Cytat:
Napisał dorsiu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnx, niecały miesiąc temu montowałem tę osłonę, Foka 1.6 (100KM) z 2005 roku, ale widzę na zdjęciu twojego silnika, jakieś dziwne elementy/rozwiązania, których u mnie nie było. U mnie były widoczne chyba tylko dwie dziurki na śruby i to chyba były te ze środka i prawej strony (patrz zdjęcie 1 z zamontowaną osłoną silnika), były dokładnie w tym miejscu, gdzie zamontowane śruby na zdjęciu. Z kolei na zdjęciu twojego silnika w ogóle nie widać otworów na śrubę na środku i z prawej strony. Ta górna cześć głowicy (bliżej szyby) u ciebie jakoś dziwnie tak wygląda, jakby czymś pokryta była na zewnątrz i zaklejone te dziury miała. Czy jakieś przeróbki ktoś robił?
2 pozostałe dziurki, tzn. lewe, były u mnie zaślepione, o ile dobrze pamiętam. Jedna zaślepka do podważenia była (taka mała okrągła), problem miałem zaś z tą dolną, lewą obok korka oleju, bo w tę dziurę był przykręcony element podtrzymujący jakiś przewód z osłoną plastikową. Widać ten przewód idący wzdłuż lewej strony silnika na twoim zdjęciu (z prążkami taki, ten chudszy, bliżej silnika) i na wysokości korka jest ta plastikowa zaślepka trzymająca ten przewód. Więc u mnie polegało to na tym, że musiałem odchylić ten przewód i odkręcić ten cały element trzymający przewód, w miejsce tego elementu wkręcasz śrubę. Tak to u mnie wyglądało.

No chyba że to 1.6 PB, ale 115 KM, jak sugeruje kolega wyżej. To wtedy ta osłona nie pasuje.
Kurcze przepraszam chłopaki ale wkradł mi się jakiś błąd. Cały czas uważałem że mam Focusa 2005 1.6 100KM, a jednak jest Focus 1.6L Duratec-16V Ti-VCT (115/120PS). Teraz dopiero z vin wyczytałem. W sumie kiepsko bo źle kable zapłonowe kupiłem. No nic przepraszam za zamieszanie.
mnx jest offline   Odpowiedź z Cytatem