View Single Post
Stary 11-08-2017, 19:45   #39
radiowit
ford::amateur

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Wentylator chłodnicy wlącza sie co chwilę

Kurna napisałem mega długi wątek na temat problemów z wentylatorami tylko po to żeby mi wyskoczyło że temat długo nie odświeżany i trzeba jeszcze raz. Do rzeczy:

MK3 2.0 Duratec, automat, z klimatyzacją (niesprawną przez nieszczelność)

Wentylatory nie startują aż wywala wodę, doraźnie walczę z tym używając nagrzewnicy.

Przekaźniki od obu biegów testowane, sprawne. Przy ominięciu przekaźników działają oba biegi bezproblemowo.
Czujnik temperatury z tyłu głowicy sprawdzony omomierzem, opór w normie. Na komputerze pokazuje temperaturę bezproblemowo aż do 105*C, więcej nie chciałem grzać żeby podnośnika nie zalewać bez potrzeby. Po jego odpięciu wentylator odpala na 1 a po chwili na 2 biegu i wywala check engine dot. uwalonego czujnika temperatury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Rezystor w obudowie sprawdzony, ma przejście, wtyczka nie jest upalona ani zielona.

I teraz do rzeczy, po gmeraniu przy przekaźnikach i tym czujniku temperatury udało mi się kilka razy wywołać jakiś problem z ECU, na zegarach zamiast przebiegu i temperatury zewnętrznej zegary pokazywały tylko '---' i komputer nie chciał się z ECU połączyć, pomagało wyłączenie i włączenie zapłonu.

Domyślam się że gnije jakaś linia pomiędzy skrzynką przekaźników pod maską a ECU, jest jakieś standardowe miejsce dla takich akcji w tym aucie? Gdzie znajduje się ECU bo wiązka ze skrzynki pod maską prowadzi pod nogi kierowcy, tam nic nie widać niestety a chciałem pomierzyć przewody pomiędzy kompem a przekaźnikami, coś mi pewnie je zalało bo czasem zdarza mi się też zgubić kontrolkę ciśnienia oleju.

Na koniec jeszcze jedna ciekawostka, na przekaźniku 2 biegu jest napięcie (teraz już nie pamiętam czy próbowałem z wyłączonym zapłonem też). Napięcie które powinno załączyć przekaźnik, nie wiem czy to jest sterowane plusem czy masą ale oba są, sprawdziłem żarówką ale dość mocną i nie dało rady jej zapalić więc domyślam się że pewnie jakieś przebicie.

Jest gdzieś jakieś popularnie miejsce gdzie gniły wiązki w mk3? Tak żeby pół elektryki na darmo nie wypruć? Bo tak się skończy że zrobię sterowanie wentylatorów z zasilania świateł mijania albo na przycisk w kabinie a szkoda mi wiercić dziur w panelu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

EDIT: jeszcze o termostacie słów kilka, przy podpiętym kompie auto rozgrzewa się do 92-93 stopni i temperatura spada o kilka stopni żeby znów zacząć powoli rosnąć więc nie tędy droga, z drugiej strony gdzieś słyszałem że czasem mk3 miało jeszcze jakiś czujnik temperatury w termostacie?

Skąd deska rozdzielcza bierze temperaturę bo po odpięciu czujnika w głowicy dalej mi pokazywało połowę skali (na rozgrzanym silniku)

Ostatnio edytowane przez radiowit ; 11-08-2017 o 19:50
radiowit jest offline   Odpowiedź z Cytatem