Temat: [Focus 2004-2008] wymiana alternatora 1,8tdci
View Single Post
Stary 12-08-2017, 10:05   #4
salom

Domyślnie Odp: 2006r. 1.8 tdci wymiana alternatora pomocy

Na pewno dasz sobie rade, po pierwsze zdejmij klemę z akumulatora, odkręć gruby przewód od alternatora, wypnij wtyczkę z 3 ma kabelkami z alternatora, poluzuj napinacz paska wielorowkowego, zdejmij pasek, ale może wcześniej narysuj sobie jak założony na kołach pasowych i napinaczu, taki schemat, albo zasada taka, rowkami do kół z rowkami, płaska stroną paska do kół gładkich.
Luzujesz i wyjmujesz wszystkie śruby mocujące, zakładasz drugi alternator, i w odwrotnej kolejności powtarzasz czynności.
Na końcu zakładasz klemę na akumulator.
Musisz robić wszystko ostrożnie, nie spiesząc się, kobyłki nie będą potrzebne, bo jak masz zdolności manualne, to sobie poradzisz.
Dobrze, abys miał ze sobą miernik, bo czasami jak założy się inny alternator, to po paru sekundach od uruchomienia potrafi się zapalić czerwona kontrolka od ładowania, pomimo tego, że ładowanie jest jak najbardziej w porządku.

Ale tego czy masz alternator drugi od anglika nie wiem, i czy europejski będzie pasował też nie wiem, tam wszystko odwrotnie, to może i altek też krecić się odwrotnie.
Może mądrzejsze głowy jeszcze Ci podpowiedzą, ja nie miałem styczności z anglikami.
Jeżeli to Ci się przytrafi, a ładowanie wykazuje pomiędzy 14,5 Volta a 13,86 Volta, śmiało w pedał i do domu.

Ostatnio edytowane przez salom ; 12-08-2017 o 10:08
  Odpowiedź z Cytatem