View Single Post
Stary 13-08-2017, 10:04   #1
kamildial
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: ford mondeo mk3 tdci
Silnik: 1998
Rocznik: 2002
Domyślnie Kopceni na siwo przy odpalaniu po całej nocy

Witam.
Po przeszukaniu forum postanowiłem jeszcze raz raki temat założyć bo to co się z tym silnikiem dzieje to juz parodia jakaś. Wiec posiadam Mondeo mk3 2002r. 2.0 tdci 130ps.
Auto zaczelo po nocnym staniu kopcić na siwo ok jednej minuty potem juz nie kopciło. Mechanik stwierdza spalone wszystkie świece mimo to auto odpala od kopa. Wymienił tylko dwie bo dwie nie chca sie wykręcić I jak złamie to trzeba silnik rozbierać itd. Zostawiłem to. Potem podczas jazdy jak sie wciśnie gaz do dechy po otrzymaniu 3000tyś obrotów szarpnie autem, zapala się sprenżynka I turbinka nie chodzi ale można jechać. Auto oddane do sprawdzenia układu pompa I wtryski. Pompa ok ale wtrysk na trzecim cylindrze nie dziala. Jeden nowy wtrysk a pozostałe trzy zregenerowane. I tu sie zaczyna. Odpalam auto rano kopci jak kopcil po nocy ok jednej minuty. Auto podczas jazdy ma kopa takiego jak nigdy nie miał. Zero dymu z tyłu ale po 3000tyś obrotòw szarpnie, zapala się sprężynka. Trzeba zgasić auto I po ponownym odpaleniu jest wszystko znowu ok. Wstawie zdjęcie silnika co mam bo wszedzie gdzie patrze w posty to egr, rura od turbo lub węże od IC. A u mnie nigdzie nic nie widać. Prosze o pomoc co gdzie szukać bo już tyle kasy władowałem w to auto że jak mam znowu bulić mechanikowI za przypuszczenia. Może ktoś z was miał takie coś z mondziakiem. Dziekuje za zaintetesowanie I ewentualną pomic w rozwikłaniu tej usterki.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20170813_093036.jpg (94.0 KB, 16 wyświetleń)
kamildial jest offline   Odpowiedź z Cytatem