Cytat:
|
Gdy kupilem mondeo bral prawie litr oleju na 1000km, byl lany caly czas mineralny olej.
Zrobilem remont i zalalem go polsyntetykiem, pomimo 2 krotnej wymiany uszczelniacza na walu na obudowie rozrzadu caly czas sie poci w tym miejscu wiec zostalem juz przy tym oleju a nie pelen syntetyk.
Wiec jak znasz sprawdzony sposob na perfekcyjne uszczelnienie 16 letniego auta z 310tys przebiegu to slucham
|
Prędzej to wygląda na problem z odpowietrzaniem skrzyni korbowej lub uszkodzoną gładzią na wale i wywalać będzie olej. Miałem tak w escorcie. Stary zimmering wyciął małe wgłębienie. Wymieniałem co jakiś czas zimmering i jeździłem dalej.
Bump:
Cytat:
|
Oglądałem z każdej strony silnik suchy żadnych wycieków,nawet patrzyłem czy leci niebieski dym z rury Ale nie normalnie.To jak myślicie zmienić na 10W40 czy zostać przy tym co mam i obserwować.
|
Jak dałeś więcej po garach to musi coś spalić. W poprzednim moim Mondeo 1.8 przy przebiegu ponad 190 tys. km miałem spalanie oleju na poziomie 0.25l na 15 tys. km. Dosłownie szklankę dolewałem. Jazda w mieście 20% i 80% trasa i nie po emerycku. Może dlatego miałem takie wyniki, że zawsze pozwoliłem się nagrzać silnikowi i nigdy nie pałowałem go na zimnym. Lany był Ford formula E a potem Mobil 5w30. Żadnych płukanek i innych wynalazków.