Odp: Wypalanie DPF -objawy
Ciągła jazda autostradowa wcale nie oznacza dobrego wypalania. Jadąc na 6-tce i 1700 obr (100 km/h) wypalanie raczej nie zainicjuje - gdzieś czytałem, że potrzeba prawie 2000 obr/min - chodzi o temperaturę spalin. Dlatego często inicjuje się przy zjeździe z autostrady, kiedy wydech dostaje temperatury gdyż ustaje chłodzenie strumieniem powietrza. Jeździj normalnie (przynajmniej od czasu do czasu wkręć go do 2000-2200 obr; z praktyki wiem że czasami można całe miasto przejechać z obrotami poniżej 2000) i zobaczysz, że wkrótce spalanie się zainicjuje - tyle, że rzeczywiście z reguły dopali do kilkunastu procent jeśli zatrzymasz się podczas wypalania i pozwolisz mu na automatyczne wyłączenie po zakończeniu procecu wypalania. Jak kontynuowałem jazdę po mieście to dopalał do kilku procent. Wnioskuję, że dopalanie do kilku procent na jałowym może nie być realne, gdyż w takich warunkach silnik wciąż pracuje i produkuje stosunkowo dużo sadzy (obserwacje ze stania w korkach) dlatego kilka procent nie jest realne i kończy się na kilkunastu, po czy proces zostaje zatrzymany a ASS wyłącza silnik
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 16-08-2017 o 22:56
|