Temat: [Focus 2014-2018] EcoBoost 1.5 - zjada olej
View Single Post
Stary 18-08-2017, 18:28   #162
Yary
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Focus
Silnik: 1.5 EB 150KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: EcoBoost 1.5 - zjada olej

Wróciłem do serwisu mówiąc, że nie potrafię określić poziomu oleju. a że właściwie po nocy jest tak bagnet zafajdany- ile razy bym nie sprawdzał- że można sądzić, że poziom oleju przekracza maks. No to podjechali mechanicy z pompą i wypompowali 0,5 litra oleju. Znów sprawdzamy bagnet, a on (po wyciągnięciu, wytarciu z oleju, włożeniu i wyciągnięciu) dalej jakby nic się nie zmieniło. W końcu gościu z obsługi włożył bagnet nie do samego końca- tak 3-4 milimetry przed końcem zatrzymał go. Po wyciągnięciu w końcu coś widać. Poziom jakiś 1 milimetr powyżej minimum. Zatem można sądzić, że poziom faktyczny jest 1-2 mm poniżej max. Powtórka i rezultat identyczny. Mnie to przekonało, może komuś sposób pomoże.

-- wygląda na to, że końcówka bagnetu (taka powiększona) działa na zasadzie tłoka i po wsunięciu do końca olej jest wypychany w górę i bagnet sporo powyżej poziomu max jest "zafajdany" olejem, co skutecznie dezorientuje kierowcę. Brawo Ford! Jak można było taką prostą rzecz i jednocześnie ważną tak skopać? Wiem, że egzemplarze starsze z benzyną o pojemności 1,6 EB, miały b czytelny bagnet. Ki diabeł w tym grzebał?!
Yary jest teraz aktywny Edytuj/Usuń wiadomość

Ostatnio edytowane przez Yary ; 18-08-2017 o 18:34
Yary jest offline   Odpowiedź z Cytatem