Odp: prawidłowa praca 1.8 TDCi
Własnie tak zrobiłem - przejachałem ok 1000 km. Efekt taki - silnik mniej klekocze po rozgrzeniu - na zimno bez zmian bo wcześniej tez cicho pracował - pytanie czy jak jest zimny to EGR jest zamkniety i otwiera sie na wolnych obrotach dopiero po rozgrzaniu (bo tak własnie u mnie zaczyna pojawiać się klekotanie do 2 tys obr).
Oczywiście czek sie wywalił - pokazał mi błąd P0406 - Exhaust Gas Recirculation Sensor "A" Circuit High - pytanie co oznacza ten stan high - otwarty czy zamkniety ? odłączałem na wyłączonym silniku więc powinien teoretycznie być zamkniety.
Samochód przestał mieć "muła" na niskich obrotach - rozpędza sie równomiernie, szarpanie tez ustało. Martwi mnie tylko to że ciagle na biegu jałowym w okoicach 1700 i wyżej obr jak trzymam gaz leci siwo niebieskawy dym i w zakresie 1500 - 2000 telepie budą - może EGR zbiegł sie z jakims wtryskiwaczem ?? Dodam tylko ze dym pojawia sie jak samochód jest rozgrzany i postoi troche na luzie. Podczas jazdy (i zaraz po jeździe) gdy silnik jest obciążony dymi tylko sporadycznie - w wiekszości czasu dymu nie ma. Wygląda to tak jakby lał wtrysk ale przy obciażeniu jest wieksze zapotrzebowanie na paliwo i jest ono normalnie spalane (zastanawiam sie czy to nie spala się jakiś syf który jest za EGRem w dolocie tylko jaki by to miało związek z obciażeniem silnika ?). Olej w normie, płynu chłodniczego nie ubywa.
Jeszcze jedna srawa - jak zaślepic EGR na stałe - strasznie tam jest kiepski dostęp - robi sie to w miejscu gdzie ta metalowa harmonijka od chłodnicy spalin łączy się z kolektorem ?? (dwię śruby znajduja sie tam pod podszybiem - dostęp chyba tylko płaskim kluczem) - patrzyłem na allegro na zaślepki i do 125KM 1,8 są tylko te z dziurkami - do słabszych są zaślepione całe - jest jakas róznica w EGRach moiedzy róznymi wersjami 1,8 ?
Ostatnio edytowane przez piotras78 ; 19-08-2017 o 15:01
|