View Single Post
Stary 19-08-2017, 15:39   #1
Kamil-112
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo
Silnik: DURATEC HE 1.8
Rocznik: 2002
Exclamation ZAWIESZANIE SIĘ wskaźnika temperatury silnika w pionie

Witam serdecznie kolegów.
Znalazłem bardzo niebezpieczną usterkę w moim Mondeo Mk3 Duratec 1.8 z 2002r polegającą na błędzie i przekłamaniu wskazań wskaźnika temperatury silnika.
Wszystko zaczęło się od jazdy w trasie, gdzie po 250km uszkodzeniu uległ przewód chłodnicy i zgubiłem połowę płynu chłodniczego, doprowadzając również do krytycznego rozgrzania silnika. O usterce nie zostałem poinformowany z pozycji zestawu wskaźników, wskaźnik temperatury wskazywał pion. Układ chłodzenia naprawiłem i zacząłem szukać przyczyny błędnego wskazania temperatury.
Zaobserwowałem że wskaźnik temperatury silnika już po kilku kilometrach od uruchomienia silnika bardzo szybko wędruje do pozycji pionowej i zawsze w czasie dalszej jazdy jest w tej pozycji, mimo zmiennych warunków pracy silnika i temperatur zewnętrznych. Wskaźnik nigdy nie wychylał się ani nie zbliżał się w kierunku czerwonego pola.
Według informacji forda i według wskaźników z wersji ST oraz poliftowej, początek skali określany jest na około 60C, środek i pion to 90C, a okolica czerwonego pola 120C.
Wykonałem test, z użyciem wskazań licznika w trybie testu, gdzie zamiast przebiegu wyświetlana jest temperatura silnika, z mojej obserwacji wynika że, przy 58C wskaźnik był już w pionie, w tej środkowej części skali i pozostaje tam na zawsze, 90C również go nie ruszyło, 110C, 120C również nie, wskaźnik zostaje w pionie nawet przy 147C i ani drgnie, pokazuje pion, jakby był zawieszony i nie reagował na dalsze wzrosty temperatury. (pierwsze zdjęcie). Z dalszych obserwacji wynikło również że wyłączenie i ponowne włączenie zapłonu spowodowało że wskaźnik ożył, odwiesił się i powędrował za czerwone pole, po czym normalnie wskazywał opadającą temperaturę (drugie zdjęcie). Jednak zawsze od początku nagrzewania się silnika do wysokich temperatur wskaźnik zawiesza się, za każdym razem. Problem naprawia zawsze wyłączenie i włączenie zapłonu.
Proszę o pomoc i udział w rozwiązaniu problemu, sam również będę uczestniczył i podmieniał części.
Usterka jest bardzo poważna i niebezpieczna dla silnika, przypuszczam że problem jest powszechny i może występować u wielu innych osób w ich mondkach
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg WP_003992.jpg (94.5 KB, 45 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg WP_003993.jpg (92.0 KB, 41 wyświetleń)
Kamil-112 jest offline   Odpowiedź z Cytatem