Temat: [S-MAX 2006-2015] prawidłowa praca 1.8 TDCi
View Single Post
Stary 24-08-2017, 12:27   #15
zetwu
ford::amateur

Model: Ford S-Max
Silnik: 1,8 TDCi 125KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: prawidłowa praca 1.8 TDCi

A w moim S-Max r. 2007 125 KM wymieniłem słupek silnika, który był sprawdzony i sprawny. O poprzednim chcę zapomnieć. Równocześnie wymieniłem rozrząd, pompę wody, koło dwumasowe, sprzęgło, rozsprzęglik. Silnik ma moc, ale na wolnych obrotach albo gaśnie albo faluje obrotami. Jest też tak, że pracuje na wolnych super, ale częściej wraca do awaryjności i słychać klekotanie. Wyświetla mi się EGR, poduszka i od czasu do czasu ABS. Turbina sucha, bez śladu oleju. Podłączaliśmy V-Scan OBD 2ITS i pokazuje błędy EGR, które można skasować, oraz jeden nierozpoznawalny U1A04. Niestety lampki poduszki nie mogę zgasić. Ale tak czy owak, mój mechanik, który robił wymianę słupek silnika jest bezradny. A raz w trakcie postoju na pracującym silniku nagle przestał działać pedał gazu i zegra obrotów. Aha, wtryskiwacze zostały sprawdzone i są sprawne, rozrząd sprawdzana powtórnie i też ma być ok. Muszę szukać dobrego fachowca od Fordów w Krakowie lub najbliższej okolicy. Może ktoś tu coś pomoże lub miał podobne objawy w swoim s-max. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez zetwu ; 24-08-2017 o 14:43
zetwu jest offline   Odpowiedź z Cytatem