View Single Post
Stary 24-08-2017, 15:02   #1
sdm6777
ford::average

Imię: Szymon
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 140 kunia
Rocznik: 2009
Domyślnie 1.8 TDCI - kilka pytań nt silnika i wymiany rozrządu

Hej,

Prawdopodobnie już jutro stanę się posiadaczem auta z opisu. Samochód ma przejechane 180kkm (potwierdzone), sprawdziłem go pod kątem wypadkowości i historii pojazdu, rok prod 2008.
Od sprzedającego wiem, że przy tym przebiegu należy wymienić rozrząd, a w tym silniku są jakby 2, tj. górny i dolny (kaseta)
Duża część sprzedających wymienia pewnie ten jeden, zaś kaseta pozostaje stara i również może zrobić niemiłą niespodziankę.
Moje pytanie brzmi. Czy ktoś z Was wymieniał taki pełen komplet? Z jakimi kosztami się to wiąże? Czy taką wymianę mogę zlecić w każdym warsztacie, czy raczej potrzeba do tego kogoś kto konkretnie specjalizuje się w Fordzie? Czy ktoś jest w stanie polecić jakiś warsztat z Łodzi (Retkinia/Polesie)?
Gdzie najlepiej zakupić potrzebne części?
Z tego co wiem, przy takiej wymianie od razu wymienia się też olej i filtry. Tam jest zdaje się pełen syntetyk 5W30. Polecacie jakiś konkretny olej do tego silnika?

To chyba wszystko z mojej strony. Mam nadzieję, że wybrałem odpowiedni dział.

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szymon

Ostatnio edytowane przez sdm6777 ; 24-08-2017 o 22:35
sdm6777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem