1.8 TDCI 115KM Kopci na czarno
Z racji, że jestem nowy na forum to się przywitam ! Witam !
Z góry napiszę, że wiem, że takie tematy już były i może warto się podłączyć ale niektóre mają po kilka lat więc postanowiłem nieco odświeżyć i temat będzie z lekka inny.
Jeżeli MOD uzna, że trzeba scalić to z góry przepraszam.
Posiadam focusa od 2 mcy. Wcześniej posiadałem różne auta, różnych marek(wszystkie w dieslu) i żadne nie kopciło jak ten.
Samochód kopci podczas przyspieszania, nawet delikatnego dodawania gazu.
Gdy przyśpieszam, powiedzmy z pedał "w podłodze" to chmura jest taka czarna i gęsta że ciąć nożem można.
Wymienione:
filtr paliwa, oleju, powietrza, nowy olej. Wylałem paliwo z baku i zatankowałem do pełna to ulepszone z BP. Przy wymianie filtra paliwa zalałem cały filtr "liqui moly" a resztę wlałem do baku(łącznie 1litr, tak było w instrukcji).
Sprawdziłem intercooler "wzrokowo" i wydaję się być ok, nic nie widać, żadnych wycieków czy dziur, nie słyszę też syczenia. Jedyne co mnie zastanawia, to jedna rura do intercoolera która ma kolor taki "szarawy" a inne są czarne. Nie jestem pewien czy to jest oryginał ? (Jutro dośle zdjęcia).
Sprawa jest taka, że auto kopci ale też ma dużą moc. Jeździłem passatem 130km i muszę powiedzieć, że nie wiem czy passat dałby rade?!
Silnik równo się wkręca(gdzieś od 1700rpm) i ładnie ciągnie do końca.
Spalanie 6,1-6,2l/100km na autostradzie przy 120-140km/h
w mieście 6,4-6,5l/100km więc chyba nie jest źle ?
Poprzednia właścicielka mówiła, że jej chłopak coś tam się znał na autach i go "lekko podkręcił" - z tego co wyczytałem na forum to może być jedna z przyczyn. Bo ktoś podkręcał "na oko"....
Dzięki waszemu forum kupiłem sobie kabelek STN1170 i sprawdziłem błedy. jedyne co się pojawia to błąd
U2023 - Usterka sieci komunikacji pojazdu
Co do błędu, nic za bardzo nie znalazłem w necie, nie wiem czy może być powiązany z kopceniem ?
Czy istnieje możliwość odczytania tego, czy było coś "kręcone" przy śliniku, za pomocą tego kabla, którego posiadam ? Czy za pomocą STN1170 można w ogóle wrzucić inną mapę do ECU ? Czy muszę kupić coś jak "Galletto 1260" ?
|