View Single Post
Stary 29-08-2017, 10:55   #5
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
Domyślnie Odp: Nagar zabrudzone turbo prosba o weryfikacje

Auto mam od grudnia 2016. Za sobą 14000 km. Przesiadłem się z 1.8 tddi więc różnica jest znacząca. Ogólnie jestem zadowolony, silnik jak najbardziej ok, chociaż przy pełnym obciążeniu, z boxem na dachu, przy prędkościach autostradowych czyli 6 biegi ok 120-130 km/h można było mieć czasami wrażenie, że brakuje trochę mocy - jednak przy ostatecznej redukcji do 5 nie było mowy o niedostatkach mocy. Ciągnie dobrze. Spalanie przy jeździe na "co dzień" ok 5 l (odcinki 2x25 km). Na autostradzie w warunkach j/w w okolicach 5,8-6 l. A o wynik na poziomie 4,5 l też nie trudno...
Dobrze wyciszony, silnik cichy (chociaż lubiący mieć nierówną pracę na jałowo), żwawy. Prowadzenie jest na podobnym z mk1, wysokim poziomie. Jak to znajomy mi powiedział "auto ma prezencję", dodatkowe sprawy typu obsługa telefonu (czyli sync lub BT/VC), podłokietnik, kierownica wielofunkcyjna, czujnik deszczu/zmierzchu, automatyczne światła niby bajery ale mi osobiście bardzo pasują, sprawy typu start/stop (co w econeticu jest obligatoryjne) może nie koniecznie jest pożądanym bajerem ale jest i korzystam z tego, puki co bez awarii (chociaż jak nie wyłącza silnika to mam sygnał, że aku słabnie /bardzo sporadycznie/ - to takie małe skrzywienie). Mam klimatyzację manualną niby nic nadzwyczajnego ale po zmianie z mk1 zwróciłem uwagę, że działa ona wg swojego rytmu (jednak nie jest to upierdliwe i da radę opanować).
Jestem zmuszony do wydania jednej negatywnej opinii. W porównaniu do MK1 jest mniej miejsca. MK3 jest bardziej nadmuchany.
Nie posiadam systemu monitoringu martwego pola, czytania znaków, asystenta pasa ruchu tego mi nie szkoda - wychodzę z założenia że nie można mieć wszystkiego. Brakuje mi jedynie ogrzewanej przedniej szyby...

Ostatnio edytowane przez maciej_b ; 29-08-2017 o 11:08
maciej_b jest offline   Odpowiedź z Cytatem