Drganie lewarka zmiany biegów na 5 biegu
Witam serdecznie,
Zakładam nowy temat ponieważ nie mogłem znaleźć nic podobnego.
Mam problem z moim mondeo (2.5T, Skrzynia M66 - 6 biegów) z drżeniem lewarka zmiany biegów na 5 biegu w zakresie obrotów ok 2000-2700. Drążek drga tylko przy wcisniętym pedale gazu - po odpuszczeniu przestaje. Powyźej wspomnianych obrotów czuć tylko lekkie wibracje pod drążkiem. Powyżej 3000 obrotów objaw znika. Przy dodaniu/odpuszczeniu gazu lewarek rusza się przód tył co mogłoby wskazywać na poduszki silnika/skrzyni. Poduszki były sprawdzane u mechanika - diagnoza wszystko ok. Natomiast z tego co wiem to czasem wyglądają super, ale po wyjęciu ich widać, że są do wymiany. Tylko czemu wyłącznie na 5 biegu?
Biegi wchodzą bez problemów. A jadąc na 5 biegu jak "wymuszę" pozycję lewarka przyciągając go dosłownie o 3-4mm do siebie drgania zdecydowanie słabną (czasem mam wrażenie że zupełnie ustępują)
Próbując zdiagnozować źródło drgań jeździłem na 5 biegu z ręka na cięgnach wybieraka i wygląda na to, że drgania przenoszone są przez cięgno będące na wprost.
Próbowałem zdiagnozować problem w kilku różnych miejscach i generalnie ile miejsc tyle pomysłów - skrzynia, przegub wewnętrzny, cięgnia zmiany biegów itd. W ASO stwierdzili, że ten typ tak ma.
Generalnie nie chciałbym podchodzić do tematu metodą prób i błędów w związku z czym jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał lub ma pomysł co jest prawdopodobną przyczyną to serdeczna prośba o sugestie.
Z góry bardzo dziękuje.
|