View Single Post
Stary 02-09-2017, 22:00   #6861
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał bartos1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam za kontynuację OT (może dałoby się z tego wydzielić osobny wątek?), ale się z tym nie zgadzam. Sam robiąc rocznie 20-30 tys, z czego 80% po mieście (Kraków), świadomie wybrałem diesla. Zresztą dieslami jeżdżę w ten sam sposób od kilkunastu lat i nigdy nie miałem z nimi najmniejszych problemów (wcześniej były niemieckie i francuskie używki klasy średniej). Nigdy nie wymieniałem sprzęgła, nigdy dwumasy, DPF zawsze działał prawidłowo. Po prostu takim autem trzeba umieć jeździć i wtedy nawet miejska jazda mu nie jest straszna.
Ok, jest dużo prawdy w tym co piszesz, ale umówmy się, że zahaczamy tutaj o odczucia subiektywne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał bartos1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój egzemplarz po modzie u Heko ma 203 KM, a nie spali w mieście więcej niż 7,5l. Jeżdżę głównie odcinki 5-7 km, start z ciepłego garażu. Styl jazdy dynamiczny z częstym wykorzystywaniem mocy. Nie wierzę po prostu, że Pb o porównywalnej mocy spali 1-2l więcej w mieście. Obstawiam, że przy moim stylu jazdy byłoby to 13-14l.
O porównywalnej nie, bo musielibyśmy brać pod uwagę silnik 2.0 EB. A 1.5 EB jest znacząco oszczędniejszy. Po wpisach użytkowników i/lub właścicieli Mondeo z 1.5 EB (manual) wynika, że realne jest zejście ze spalaniem na trasie do 6 L/100km, a w mieście 8 L/100km jeżdżąc dynamicznie. 13-14 L/100km nie pali nawet mój Mondek z pięciocylindrowym silnikiem 2.5T w mieście przy dynamicznej jeździe. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Do tego auto ma kopa od samego dołu, czyli tam, gdzie w jeździe miejskiej ma to największe znaczenie.
1.5 EB też ma kopa (turbosprężarka), a dodatkowo jest silnikiem bardziej elastycznym, bo 90% max momentu obrotowego uzyskuje się w bardzo szerokim zakresie obrotów - ok. 1800-6000 obr./min., gdzie diesel zakres ma bardzo okrojony - ok. 1700 - 3300 obr./min.

Cytat:
W trasie zasięg pozwalający na przejechanie na południe Europy bez tankowania (dla mnie wygoda).
Wiesz - znowu nawiąże do mojego teoretycznie paliwożernego silnika - w moim Mondeo nierzadko pojawia się zasięg ponad 1000km, realnie 850-900 km na jednym baku robię bez problemów, jadąc szybko i dynamicznie. Dlatego - przy mniejszym baku - Mondeo mk5 1.5 EB bez problemów stać na takie zasięgi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A w ogóle diesel drażniąco klekocze i dlatego teraz mam benzynę, która jest lepsza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.