Temat: [Mondeo 2000-2007] Nadmierne zużycie oleju przez silnik
View Single Post
Stary 03-09-2017, 01:44   #159
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Mondeo mk3 benzyna - branie oleju?

1. Wszystko zależy od egzemplarza i stopnia zużycia silnika - mój były już duratec 2.0 brał olej w granicach litra na 2-3 tys. km przy normalnej jeździe (do 150km/h) ale zdarzało się przy dwóch pakach+ na autostradzie zużycie litra na 500km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za to miał ponad 400kkm przebiegu i dawał radę - zrobiłem nim 70kkm przez dwa lata bez większych przygód. Nie jest to bardzo problematyczne o ile oczywiście umiesz sam sprawdzić poziom i dolać oleju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja lałem niedrogi syntetyk 5w40 valvoline maxlife ok. 20-25zł/litr także koszt niewielki biorąc pod uwage koszt paliwa na ten dystans

2. Dokładnie tak jak pisał poprzednik 2.0 to optimum względem spalania a dynamiki. 1.8 bym odpuścił a jak chcesz power to st220.

3. Jedną ze wskazówek na znikajacy olej będzie jego podejrzanie czysty kolor. Także sprawdzenie kompresji (na sucho a potem z olejem) powie co nieco o stanie silnika i pierścieni.

P.S. Bardziej obawiał bym się szalejącej korozji w mondeo i na to zwracał uwagę podczas poszukiwań (oraz ew. usterki związane z zaniedbaniami).
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem