Temat: [Mondeo 2007-2014] Benzyna 2.0, pompa paliwa do wymiany
View Single Post
Stary 04-09-2017, 19:41   #81
personiusz
ford::average

Imię: saymon
Model: s max
Silnik: benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Benzyna 2.0, pompa paliwa do wymiany

Cytat:
Napisał Rafał A.(antek) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo w sterowniku odpięcie zasilania nie powoduje kasowania wszystkich nastaw. W ten sposób po każdym odpięciu akumulatora auto by ci się uczyło wszystkiego od nowa. Taka jest architektura nowych sterowników. W starszych robiło się w ten sposób np adaptacje wolnych obrotów z procedurą trzymania żądanych obrotów ileś czasu, nowsze wymagają podpięcia komputera i wykasowania tablicy KAM żeby np wykasować ustawienie przepustnicy i dopiero wtedy uczą się od nowa. A już zupełnie czym innym jest wyzerowanie sterownika do ustawień fabrycznych, tego nie uczynisz odpinajac akumulator, no chyba czas na pół roku...
To samo masz w sterowniku gazowym, mapy zbiera cały czas ale odpięcie go od zasilania nie powoduje przecież ich wykasowania, po odpięciu akumulatora. Nie jedziesz na regulację przecież.
To samo z błędami w sterowniku, odpięcie akumulator ich nie kasuje (a kiedyś kasowało...) Trzeba podpiąć komputer.
Taka budowa sterowników obecnie z pamięcią
Dokładnie. Nie zawsze chce mi się wszystko wszystkim tłumaczyć szczególnie jak "ktoś i tak się lepiej" a mechanik go tylko naciąga co widać w twoim poście. Po co więc strzelić sobie język i robię jałowa dyskusje.
A dwa to nie koniecznie chce się dzielić swoją ciężko zdobyta wiedzą wszystkim wężem i wobedz bo z tego się żyje kolego.

Jak nie można to co tłumaczyć? Ale jak ktoś wie lepiej... I ma podejście że mechanik to naciągacz... To niech sam naprawia samochód ��
Spoko spoko nie problem każdy ma swoje racje przecież a forum to raczej jest od tego by sobie pomagać a nie tylko szczuć czymś co wiem np ale nie powiem niech się ludzie męczą forum od tego nie jest ,To jest tak ze wszystkim np dlaczego mechanicy wołają sobie np aż 1500 zł za samą robotę głowicy ,ja robiłem durateca i kompletny koszt mnie wyniósł 1300 zł regeneracja kompleksowa głowicy to koszt 620 zł Września wlkp ul.objazdowa ,i nie rozumiem dlaczego kasują tyle kasy za robotę coś jest nie halo chyba ,ale spoko pozdrawiam wszystkich i ludziska nie bać się robić samemu nie jest to trudne naprawdę służę pomocą nie bać się mechaniki.
personiusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem