Temat: [Focus 1998-2004] Zbyt wysokie napięcie ładowania (17 V)
View Single Post
Stary 05-09-2017, 07:46   #1
artur1983
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2002
Domyślnie Zbyt wysokie napięcie ładowania (17 V)

Mój problem z ładowaniem wygląda tak:
Kilka dni temu zaczęła mrugać kontrolka ładowania akumulatora. Chwilę później w kabinie zacząłem słyszeć pstrykający jakiś przekaźnik, oszalały też wskazówki zegarów. Okazało się że napięcie ładowania wynosi prawie 17 V. Pierwsza myśl - alternator. Wykręciłem i zawiozłem do naprawy, jednak specjalista stwierdził po testach że alternator jest w porządku (wyciągnął jednak mostek i przeczyścił trochę wszystko). Po założeniu alternatora napięcie po pierwszym odpaleniu wynosiło 13,7 V, po drugim odpaleniu chwilę później 14,4 V. Wsiadłem i pojechałem ale po przejechaniu paru kilometrów znów kontrolka świeci i zegary szaleją, przygasają też światła. Spec od alternatora mówił mi wcześniej żeby przyczyny szukać w skorodowanych przewodach masujących. Tak zrobiłem i rzeczywiście dwa z nich (nadkole) były tak zgnite, że urwałem śrubę przy wykręcaniu. Odczyściłem wszytko pięknie, nagwintowałem nowe dziury, skręciłem, odpaliłem i napięcie wynosi po pierwszym odpaleniu znów 13,7 V ale kontrolka ładowania świeci na czerwono. Za chwilę, jak silnik jest ciepły ładowanie wynosi 14,6 V, kontrolka świeci. Przejechałem 15 kilometrów, monitorując napięcie, ładuje równo 14,7 V, ale kontrolka ładowania nie gaśnie. Wyglądało już że ładowanie wróciło do normy i tylko kontrolka ma jeszcze jakiś problem ale zostawiłem auto na 2 godziny bez odpalania. Po tych dwóch godzinach po odpaleniu problem powrócił (szaleństwo na zegarach, kontrolka świeci, światła przygasają, ładowanie znowu 17 V). Ma ktoś jakiś pomysł co dalej?
artur1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem