Temat: [Mondeo 2000-2007] Immo nie odpala, błąd 11
View Single Post
Stary 06-09-2017, 06:29   #1
Maverick8
ford::amateur

Model: Momdeo
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Immo nie odpala, błąd 11

Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów. Od kilku dni jestem posiadaczem forda mondeo mk3 z 2003 r. 2.0 benzyna z automatyczną skrzynią.

Generalnie auto pracowało poprawnie do czasu aż wystąpił problem z immobilizerem. Po wsadzeniu kluczyka i przekręceniu na II dioda zaczyna szybko mrugać następnie po 2x w równych odstępach czasu. Gdzieś na forum wyczytałem, że to oznacza błąd komunikacji komputera z odbiornikiem. Tak więc zdemontowałem go, po odpięciu kabelka faktycznie rodzaj błędu się nie zmienił. Podjechałem do znajomego aby sprawdzić pętlę i u niego pracuje poprawnie.
Obstawiałem komputer lecz nie ma problemu z niczym innym, przebieg i temperatura wyświetlana jest poprawnie.
Ale sprawdzałem wiązkę przy komputerze i po wyczyszczeniu styków izopropanolem samochód ożył, immo działa poprawnie udało mi się odpalić kilka razy, obydwoma kluczykami. Po pewnym czasie (ok 30min) znowu to samo dioda mruga szybko i nie reaguje.

Moje pytanie jest następujące czy ktoś się orientuje jak tam przebiega wiązka i gdzie upatrywać przyczyny. Jak by ktoś posiadał schemat też byłbym wdzięczny, lub które piny we wtyczce komputera są od immo.
Pozdrawiam
Maverick8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem