View Single Post
Stary 06-09-2017, 20:43   #4236
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Może źle się wyraziłem. Możliwości SYNC 3 może nie są jakoś strasznie słabe. Może też mam zły punkt odniesienia bo przyrównałem sobie Sync 3 do np Volvo S90 czy BMW 5 i uderzyła mnie grafika w tych modelach. Przy nich Sync 3 wygląda jak Atari sprzed 30 lat.

Inna sprawa, że dziś pojeździłem trochę nowym BMW "5" i jeszcze bardziej utwierdzam się, że nie chcę czegoś z tak zwanego segmentu premium. Stała w salonie "bieda" wersja za....268 tysi!!!! Masakra. Tam nie było takiego banału jak grzane fotele. Nie było skóry. Podłokietnik na drzwiach był z takiego materiału jak mamy w naszych MK5. Oczywiście zapominamy o aktywnym tempomacie, o jakichś tam BLISach itp. A sama jazda.......chyba się zestarzałem albo zbyt wiele aut już miałem okazję prowadzić, ale jazda w niczym nie górowała nad Mondkiem, Insignią, M6 itp...Oczywiście pewnie są jakieś parametry zawieszenia, którymi ten BMW 5 góruje na markami "nie premium" ale ja tego nie odczuwam. Kiedyś bardzo się "jarałem" Audi 6. Przez "kiedyś" mam na myśli lata 90'. Taki Mondeo MK2, czy Laguna I to jednak odstawały od A6. Mam na myśli głownie subiektywne odczucie jakości/luksusu we wnętrzu. Dziś się to mocno zatarło, chociaż wnętrze MK5 jak już wspominałem niezbyt mnie urzeka. Tak czy inaczej, za nasze MK5 wykładając 150 tyś to już można powiedzieć że mamy auto "wszystkomające". Co zatem przemawia aby wyłożyć kolejne 100 tysi i mieć dość okrojone BMW 5 czy Merca E? Może to teraz taki szał cenowy ponieważ oba modele są nowe? Niedawno pisałem tutaj że obecne A6 można było mieć (i nadal można) za 157 tyś tyle tylko że to odchodzący model ale wyposażony jest dość dobrze bo ma Ledy, navi, skórę i kilka drobniejszych dodatków. O ile taki "odchodzący" A6 jeszcze mógłbym brać pod uwagę w konkurencji do Mondeo, Insigni i innych modeli z tego segmentu to już wykładanie 250 tyś wzwyż za BMW i Merca wydaje się dziwne chyba, że ktoś jest fanem marki albo uważa że do jazdy nadają się tylko premium a reszta to złom.

Ostatnio edytowane przez qlszef ; 06-09-2017 o 20:46
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem