View Single Post
Stary 07-09-2017, 21:11   #568
Damian_stg
ford::amateur

Imię: Damian
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Witam wszystkich, mam problem mianowiecie zakupiłem autko Mondeo mk3 2.0 tdci z nie sprawnym silnikiem. Samochód kreci rozrusznikiem ale nawed nie zaburczy, Odpaliłem auto na plaka. Pochodziło okolo 30s poczym zgasło i zaczeła migać spreżynka (auto po zgaszeniu zaplonu i ponownym włączeniu nie zapala sie sprężynka) . Wyczytałem gdzieś na forum że możliwe że padł czujnik wałka rozrządu. Zakupilem nowy ale dokładnie jest tak samo. Dodatkowo zmieniłem też czujnik wału ale nic nie pomaga. W aucie widać że poprzedni właściciel zmieniał czujnik ciśnienia paliwa.
Przy kreceniu rozrusznikiem popuszczałem przewody przy wtryskiwaczach i ciśnienie jest duże wiec raczej pompa ok (pomijając że może opiłkować czego jeszcze nie zbadałem). Podłączylem auto przez ELM i w programie FORSCAN pokazało mi błąd :
Kod: P1664 - Nieprawidłowe funkcjonowanie FIP.
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Szczegóły kodów usterek
Nieprawidłowe funkcjonowanie FIP.
Przyczyn_ tego kodu DTC mo_e by_:
Napięcie łańcucha rozrządu FIP
PCM
FIP
Wykonaj Test CAN.

Może ma ktoś jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny?
Dodatkowo jeszcze dodam że jak auto odpaliło na Plaku to odłączałem pokoleji wtyczki od wtryskiwaczy i na każdej auto zaczeło falować.

Ostatnio edytowane przez Damian_stg ; 07-09-2017 o 21:54 Powód: Uzupełnienie informacji.
Damian_stg jest offline   Odpowiedź z Cytatem