Ciśnienie paliwa? Usterka silnika na wysokich obrotach.
Witam,
Problem 1
Mam focusa mk2 1,6 TDCi 2006. Od jakiegoś czasu pojawia się w trasie komunikat usterka układu silnika. Przy przyśpieszaniu kiedy jest ponad 2 tyś obr. pojawia się usterka ale można dalej jechać. Natomiast przy dynamiczniejszym przyspieszaniu wyłącza się silnik i pokazuje się komunikat usterki silnika. Przy diagnostyce komputerowej mechanik sugerował że może to być problem z ciśnieniem oleju. Rok temu miałem podobny komunikat i w ASO wymienili świece i było w porządku. Teraz świece są w bez zarzutu. Sytuacja jest dość niebezpieczna w trasie bo manewr wyprzedzania kończy się wyłączeniem silnika. Czy wiecie z czym może się wiązać taka awaria i czy koszty jej usunięcia będą wysokie?
Problem 2
Cały czas jest wyświetlany komunikat usterka ESP i świeci się kontrolka od ESP. Mechanik podczas przeglądu powiedział że sprawa związana jest z ABS'em. Zaproponował regenerację ABS'u powiedział że koszt to koło 1,2K zł. Oczywiście ABS w aucie nie działa a w trasie zdarza się że potrafią pojawić się na jakiś czas inne kontrolki (hamulet ręczny + silnik + esp) oraz opada prędkościomierz. Czasem kontrolki samoistnie znikają w trasie a czasem po ponownym uruchomieniu auta wyłączają się. Czy mieliście już z czym takim do czynienia i znacie koszty naprawy?
P.S. Auto jest nie wiele warte (6 tyś?), chciałbym natomiast niem bezpiecznie podróżować. Nie chcę inwestować w auto więcej niż to jest warte.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
|