View Single Post
Stary 12-09-2017, 10:34   #97
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Samodzielna naprawa pompy wysokiego ciśnienia CR 2.0TDCI

Cytat:
Napisał 1985matti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gwint wtrysku przed skręceniem należy posmarować klejem do gwintów loctite 243.
Generalnie wtryskiwacz skręcony prawidłowym momentem będzie szczelny. Ale faktycznie różne manuale zalecają stosowanie preparatu zabezpieczającego elementy skręcane przed samoczynnym poluzowaniem. Na pewno taki preparat pełni również rolę uszczelniającą.
W manualu Delphi http://www.kyron-clan.ru/forum/index...attach_id=3619
na stronie 4-19 piszą o zastosowaniu przy montażu preparatu Loctite 222.

Ja nigdy nie stosowałem takich preparatów i nie miałem opisanych wyżej problemów.

Twoje uwagi i spostrzeżenia są bardzo cenne.
Jakiś czas temu dyskutowałem na Forum o tym problemie i upierałem się, że nie jest możliwe aby na jednym przelewie było brudne paliwo, a na innych czyste. Twierdziłem, że we wszystkich musi być brudne, bo olej może dostać się do paliwa tylko przez pompę od strony rozrządu.
Widocznie się myliłem...

Cytat:
Napisał 1985matti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Klej ten ma taką właściwość że nie twardnieje jak jest dostęp powietrza, tylko w warunkach w których nie ma dostępu powietrza i dwie powierzchnie są bardzo blisko siebie.
Utwardzanie Loctite 222 następuje po odcięciu kontaktu z powietrzem, kiedy znajduje się on pomiędzy ściśle przylegającymi powierzchniami metalowymi. Jest to materiał tiksotropowy osiągający niską wytrzymałość dla łatwego demontażu - po przekroczeniu pewnej siły ścinającej traci własności klejące ułatwiając demontaż.
Loctite 243 o którym piszesz, jest preparatem anaerobowym, utwardza się także bez dostępu do tlenu, ale pod wpływem przylegania do powierzchni metalowych (występowania jonów metali). Ma także silne własności uszczelniające - oprócz zabezpieczania przed odkręceniem. Ale jest "średnio" demontowalny.

Trudno powiedzieć - który lepszy w tej sytuacji...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-09-2017 o 11:04
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem