|
ford::advanced
Imię: Jacek
Model: Ford Focus sedan Titanium
Silnik: 1.5 EB 150 KM + box od HEKO
Rocznik: 2017
|
zabezpieczenie antykorozyjne podwozia 2017
Witam forumowiczów, wiem, że temat już chodził, sam pisałem.
Do rzeczy, zbliża się jesień, deszcze, zimno, śnieg i sól...stąd mój post.
Swojego focusa 2017 titanium odebrałem w końcu lutego 2017. Po kilku dniach oglądu auta, w tym szczególnie podwozia, stwierdziłem, że podwozie i nadkola, zieją gołą gładką blachą w kolorze jasno-szarym (auto mam białe). Horror jak powiedział Marlon Brando w Czasie Apokalipsy...straciłem wiarę w to auto...
Zadzwoniłem do sprzedawcy, któremu powiedziałem że sprzedał mi auto bez zabezpieczenie antykorozyjnego. Zdumiony, zmieszany, zagubiony stwierdził, że ....auto jest zabezpieczone antykorozyjnie.... przecież mam gwarancję.
Mój niepokój wynikł z tego, że odwykłem od sytuacji, że po zakupie nowego auta w 2017 r. należy go zabezpieczyć antykorozyjnie...
W 2008 r. kupiłem nowego opla astrę II, i tam gołym okiem było widać, że auto jest w pewnym sensie zabezpieczone, tj. krawędzie blach nadkoli były pogrubione materiałem antykorozyjnym, a następnie pokrytym lakierem. Fakt, pod bagażnikiem były gołe blachy w kolorze nadwozia, które zresztą mi aktualnie korodują, mimo, że auto jest ocynkowane..(żona ma nim jeździć, ale nie może NADAL zdać egzaminu z jazdy, 6 razy).
Sprawdziłem moje auto po nr vin w Etis. Tam jak byk widnieje: brak zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia...
Napisałem do Centrali Forda na Polske. Podzieliłem się moimi informacjami. Otrzymałem odpowiedź, że:
- samochód MA zabezpieczenie antykorozyjne, mimo zapisu...
- ww. zapis wynika z tego, że jakiś czas temu Ford oferował w niektórych krajach DODATKOWO tzw. pakiet skandynawski tj. dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne, ale z tego zrezygnowano, natomiast zapis w ETIS pozostał, że BRAK zabezpieczenia....(czyli tego skandynawskiego).
Dla spokoju ducha wydrukowałem sobie tego mejla. Wynika z niego, że gołe, gładkie, szare blachy focusa są zabezpieczone antykorozyjnie...Nie wierzę.
Jako człowiek małej wiary, wydałem 1100 pl w ASO Forda w Wawie na dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne środkiem Terotex hv 400, obecnie Teroson, (do profili, twardnieje, bursztynowy, schodzi pod twardym paznokciem). Srodek ten, jak mi powiedziano w ASO, jest dozwolony przez FORDA, bez utarty gwarancji... (w innych ASO nie dopuszczają dodatkowego zabezpieczenia, bez negatywnego wpływu na gwarancję, czyli utrata).
Zrobiłem rajd po mieście. Zaglądałem pod nowe focusy jak czubek. Np. w nowych, w salonie Forda w Wawie, w autach demonstracyjnych do jazd próbnych, podwozia były tak samo nie zabezpieczone jak moje. W tym samym salonie trafiłem na aktualnie wydawanewgo focusa, ... miał zabezpieczenie w postaci czegoś czarnego pod spodem... Powiedzieli mi, że to dodatkowo opłacone... nie wierze.
Jako, że nie skleja mi się to, proszę o opinię jak wyglądają wasze podwozia w nowych focusach wydanych w tym roku.
Dzięki, i sorry za dłużyzny... Pozdrawiam szczerze.
Ostatnio edytowane przez jacusslavus ; 15-09-2017 o 20:36
|