Odp: Centralny zamek dziwnie działa
Witam wszystkich!
Mam podobny problem z centralnym zamkiem do mk230099, ale innej natury.
Otóż od 1 września zaczęły pojawiać się problemy z otwarciem wszystkich drzwi z pilota z częstotliwością 50/50. Czasem otwierały się wszystkie, a czasem tylko kierowcy i tylna klapa. Teraz od kilku dni nie otwierają się już żadne drzwi z wyjątkiem kierowcy i klapy(nie sprawdzałem wlewu,ale chyba się otwiera?).
Najgorsze w tym, że do samochodu można wsiąść tylko od storny kierowcy. Mamy niepełnosprawną córkę i teraz jest mega problem z tym zamkiem.
Drzwi nie można otworzyć od środka. Są zaryglowane i za nic nie chcą się otworzyć. Rygiel trzyma i ciągnięcie za małą klamkę od rygla nic nie daje.
Czytałem forum i próbowałem już chyba wszystkiego.
Zacząłem od zmiany baterii w pilocie, bo myślałem, że może słaba i centralny wariuje. Wymieniłem i nic.
Próbowałem też zmiany ryglowania zamków. Przy otwartych drzwiach przytrzymany przycisk otwarcia i zamknięcia. Była sygnalizacja kierunkami. I zero poprawy. Robiłem to kilka razy i nic.
Odłączałem też akumulator, żeby zresetował się komp. Też zero poprawy.
Próbowałem też otwarcia drzwi przy odłączonym aku i też nie mogę ich otworzyć.
Dziś sprawdzałem bezpieczniki od strony pasażera. Mam z numerami od 37-86. Sprawdziłem 41,55,56,81,82. Są całe. Wyjąłem, włożyłem i też nic.
Pomóżcie mi, bo nie wiem, jak sobie poradzić z tymi drzwiami i zamkiem?
Dodam, że w wakacje naprawiałem zamek w masce. Wymieniałem linkę z tym białym plastikiem i wkładką. Działa i jest OK.
Wymieniałem też na nowy przycisk z mikro-przełącznikiem w klapie, bo też miałem z nią problem, że nie mogłem otwierać przyciskiem, tylko pilotem. Po wymianie jest już OK.
No i dodam, że już przed wakacjami miałem taki problem, że mogliśmy otwierać drzwi tylko pilotem, bo z kluczyka nie działało.
Sądziłęm, że problemem może być cięgno-drut, które mogło wypaść z uchwytu.Rozebrałem drzwi kierowcy i wg. mnie moje cięgno ma jakiś krótki ten haczyk(wygięcie) wchodzące pomiędzy plastik w klamce. Zrobiłem więc ucho z drutu. Złożyłem i do 1 września wszystko było OK.
Centralny działał poprawnie. Mogliśmy otwierać drzwi z pilota i z kluczyka. Działała klapa, maska.
Niestety teraz za nic nie mogę otworzyć już żadnych drzwi z wyjątkiem kierowcy. Drzwi są zaryglowane i ciągnięcie za klamkę od środka+za rygiel nic nie pomaga!
Dziś zdjąłem te ucho z drutu z tego cięgna w drzwiach kierowcy. Jeszcze raz udało mi się otworzyć drzwi kierowcy z kluczyka. Potem chyba ono się wyślizgnęło i oczywiście już nie mogę otwierać drzwi kierowcy kluczykiem.
Proszę, podpowiedzcie mi, jak mogę rozwiązać problem z tym centralnym i tymi zaryglowanymi drzwiami!
Czy elektryk odczyta z komputera jakieś błędy? Co jest u licha z tym ryglowaniem?!!!
dzięki z góry za pomoc
dzejsson
Dziś
|