Temat: [C-MAX 2003-2007] Centralny zamek dziwnie działa
View Single Post
Stary 26-09-2017, 22:14   #12
dzejsson
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: c-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Centralny zamek dziwnie działa

Gregi byłem dziś w serwisie forda w Olsztynie. Niestety nic mi nie pomogli w sprawie otwarcia zaryglowanych drzwi. Sprawdzili chyba coś na komputerze, sprawdzili podobno moduł GEM i nic. Według serwisanta mogły paść 3 zamki, te których nie mogę otworzyć. Podobno te 3 zamki są na oddzielnym łączu niż zamek kierowcy. Plus taki, że serwis nie wziął ode mnie żadnych pieniędzy, ale też nie pomogli mi w problemie.

Przyjechałem i sam zabrałem się za dobieranie się do zamków. Zacząłem od lewego tyłu. Męczyłem się ze zdjęcie korbki od szyby, ale udałą się wyjąć zawleczkę. Nie wiem, czy można jakoś otworzyć podwójnie zaryglowane drzwi, nawet po zdjęciu tapicerki? Chyba bez działającego zamka nie ma możliwości. Odpiąłem zasilanie zamka i na krótko podpiąłem 12V. Nie jestem żadnym mechanikiem, ale sprawdziłem, że podpinając 12V i masę na 2 pin od lewej góry i 3 pin od prawej zamek się otworzył. I sukces w 50%.
Spróbowałem zamknąć drzwi z pilota i tych tylnych lewych nie zamyka i nie otwiera teraz. Sądzę więc, że nie ma łączności z tymi 3 zablokowanymi drzwiami. czemu? Może tak jak Ty pisałeś, uwalony jest mikro-chip w drzwiach kierowcy. Postanowiłem dziś zamówić w ciemno nowy zamek do drzwi kierowcy. Zobaczymy, czy w tym był problem?
Jak ktoś ma inny pomysł, to piszcie proszę.
dzejsson jest offline   Odpowiedź z Cytatem