Odp: Rozbiórka drzwi gdy są zamknięte
Cześć Ejdem.
Witam w klubie. Mam chyba podobny problem do twojego. Też mam zaryglowane drzwi pasażera, ale dodatkowo jeszcze cały tył. Problem szerzej opisałem w temacie problem z centralnym zamkiem. Dziś wróciłem z serwisu forda i nic mi nie pomogli.
Sam zacząłem naprawę od drzwi pasażera, ale odpuściłem sobie, gdy nie mogłem ruszyć tapicerki koło konsoli. Myślę, że gdybym musiał, to wyrwałbym po prostu te kołki ciągnąc tapicerkę po skosie od konsoli.
Zostawiłem to i zacząłem od lewego tyłu, bo też ma zaryglowane zamki. z Tyłem jest łatwiej, no może z wyjątkiem korbki od szyby, z którą się męczyłem.
Dostałem się do zamka, ale mechanicznie nie otworzysz go!!! Chyba? Ciągnięcie za linkę nic nie daje. Postanowiłem podłączyć na krótko napięcie 12V. U mnie zamek otworzył się po podaniu go na 2 i 3 pin od góry(mam na 10pinów), ale nie wszystkie piny z tyłu są używane. Ja nie mam elektrycznych szyb na tyle.
Gregi pisał, że podobno za problem z zaryglowanymi drzwiami odpowiada mikro-chip z zamka kierowcy. Dziś pomyślałem, że jeśli to prawda,to gdyby do kostki od zamka podać na krótko napięcie 12V, to bez rozbierania tapicerki drzwi by się otworzyły. Teraz tylko odszukać schemat instalacji i dobry elektryk pewnie tak by otworzył drzwi.
Ja chyba spróbuję zamówić nowy zamek do kierowcy. Bo jeszcze dwoje drzwi mam zaryglowane.
|