View Single Post
Stary 27-09-2017, 13:24   #334
zdzichu500
ford::average

Imię: Zdzich
Model: S-Max
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Nowa Nawigacja SYNC 3 - dyskusja , linki

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest z telefonu, ale teoretycznie specyfikacja Android Auto daje możliwość użycia sprzętu samochodu (anteny GPS) aby wesprzeć telefon. Ja osobiście nie wierzę, że to jest wykorzystane bo np. Google Maps musiały by mieć warunek "jak działam pod Android Auto to czytam sygnał z samochodu a jak działam autonomicznie to z telefonu".
Ogólnie pod Androidem to zwykła aplikacja pyta systemu o pozycję i ją dostaje. Programista aplikacji nie przejmuje się jaki system nawigacji zostanie wykorzystany (GPS czy Glonass czy Galileo). Jakby jakąś aplikację bardziej szczegółowo interesowało które satelity są widoczne itp. to system oczywiście może te dane podać ale podstawa jest bardzo prosta. Więc może być tak, że wystarczy jedna zmiana w samym systemie Android by Mapy Google i Waze (i być może w końcu jeszcze inne aplikacje) zaczęły korzystać z odbiornika GPS samochodu, nawet bez wiedzy twórców tych aplikacji.
zdzichu500 jest offline   Odpowiedź z Cytatem