Temat: [Focus 2004-2008] Jak to jest z tymi silnikami?
View Single Post
Stary 29-09-2017, 10:59   #1
Zielony34
ford::beginner

Model: Daewoo Leganza
Silnik: 2000
Rocznik: 1999
Domyślnie Jak to jest z tymi silnikami?

Witam.

Szukam samochodu, który będę kupował gdzieś w styczniu. Czasu jeszcze troszkę mam, więc prowadzę spokojne rozpoznanie.

Forda znam i cenię, ale chciałbym szczerze zapytać, jak to jest z tymi silnikami benzynowymi i LPG, oraz kasacją luzów zaworowych? Jak szukam informacji w internecie, to jedyne, co można znaleźć, to informacje, że MOŻE dojść do wypalenia gniazd zaworowych, ale konkretnych przykładów - zero... Rozmawiałem z dwoma gazownikami kiedyś i mówili, że stosuje się dotrysk PB powyżej 4500rpm i to właściwie tyle, ponieważ dobra sekwencja steruje mieszanką i temperatura nie przekracza takich wartości, które mogłyby uszkodzić gniazda.

Druga sprawa - co ile trzeba średnio kasować luz zaworowy i ile to kosztuje w najgorszym przypadku, czyli przy wymianie wszystkich szklanek?

Oprócz Focusa, mam na oku Bravo 2. Jeśli nie dostanę w tych pieniądzach T-Jeta, to rozważę Focusa, bo silnik 1.4 16V 90KM we Fiacie jest zbyt słaby.

Do dyspozycji będę miał jakieś 18000zł.

Proszę o szczere i nie przesadzone opinie. Forda lubię i pociąga mnie jego prowadzenie, ceny części, prostota konstrukcji i stylistyka [to samo, co w Bravo] ale boję się troszkę tych silników benzynowych.

Nie interesują mnie Diesle. Jeżdżę TYLKO na LPG i proszę to uszanować, nie interesuje mnie, kto i co myśli o LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zielony34 jest offline   Odpowiedź z Cytatem