Temat: [Focus 2004-2008] Jak to jest z tymi silnikami?
View Single Post
Stary 29-09-2017, 12:37   #11
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jak to jest z tymi silnikami?

Cytat:
Napisał Zielony34 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie biorę w ogóle pod uwagę 1.4 w Fordzie.
A, wybacz, przeczytałem to tak, że 1.4 w Bravo jest za słaby, więc wolisz 1.4 w Focusie.

Cytat:
Napisał Zielony34 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bzdura. Silnik wyjdzie taniej wymienić, niż wymiana sprzęgła z dwumasą, turbiną i np wycięciem DPFa...
Są silniki bez DPFa, z tanią turbiną i dwumasą. Nie sądzę, żeby było taniej, niż wymiana silnika.

Cytat:
to weź kalkulator i podlicz, ile rocznie przepłacasz przez te 45 tysięcy kilometrów. Ja mam styczność z LPG od 98r i nigdy jeszcze przez LPG nie było kłopotów z silnikiem.
Z ciekawości policzyłem, ceny średnie dla woj. pomorskiego, spalanie wg. raportów z autocentrum, 1.6 100KM dla benzyny, 1.6 109 KM dla diesla, 45 tys. km.
Przy LPG palimy gazu za 9639 zł. Przy dieslu palimy ropy za 13 249 zł. Przy benzynie palimy 19 665 zł.
Więc w stosunku do diesla oszczędność to 3610 zł.
W stosunku do benzyny, oszczędność to 10026 zł.

Pytanie brzmi - ile jesteśmy w stanie zaryzykować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli tak jak mówiłem - hazard Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem