View Single Post
Stary 04-10-2017, 15:30   #1427
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie Odp: zakup rejestratora jazdy

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziwi mnie (na podstawie mojej informatycznej wiedzy) twoja teoria że przy 60fps kamera nie ma czasu na zapis i stąd "gorsza jakość".
Dziwi mnie, bo sam korzystam także z kamer (nie samochodowych) które zapisują i w 120fps i nie ma żadnych problemów.
Zapis to tylko i wyłącznie kwestia procesora, pamięci i nośnika pamięci.
I gdyby było coś nie tak, to byłoby to widać na nagraniu nie w postaci "rozmycia" bo obraz musiałby być dodatkowo przetwarzany pomiędzy klatkami aby się "połączyć" albo byłyby brakujące klatki i widoczne "skoki".

A tak, obraz 60fps z YI jest płynny, stąd nie mam żadnych wątpliwości że nagranie jest w 60fps (a nie jakieś 35 podbite do 60-ciu),
a już tym bardziej nie mam wątpliwości po wrzuceniu w kombajn do obróbki video.
Zdaje się, że nadal nie do końca się rozumiemy w tej kwestii. Nie twierdzę, że yi robi jakiekolwiek uproszczenia - to prawdziwe 60klatek. Niestety nie jest to jednak jakość ichniejszej kamerki sportowej i przy zastosowanej w rejestratorze matrycy, optyce i procku w słabszych warunkach brakuje... Widać to w spadającym bitrate takiego nagrania. Olewając na chwilę informatykę, kodowania i całą masę spraw o których może mi się tylko wydawać, ze mam pojęcie - możemy porównać matrycę w takiej kamerze do światłoczułego filmu. Tu mamy wysoką rozdzielczość, na małej powierzchni (mała matryca dużo pixeli) i dużą ilość informacji (szeroki kąt) do zarejestrowania. Mamy zatem małe pojedyncze pixele które muszą sobie radzić z odbieraniem napływających danych (zbierać jak najwięcej światła). W ten sposób gdy obraz musi być rejestrowany 2x częściej mają tego czasu po prostu dwa razy mniej (na rejestrację jednej z 30 klatek w ciągu sekundy a jednej z 60 w ciągu sekundy). Jak dodamy do tego fakt rejestracji dynamicznej sceny otrzymujemy całkiem sporo przeciwności z którymi ta kamerka sobie jakoś musi poradzić. Z tego powodu nadal uważam (być może zupełnie się myląc), że nie powinno się tego porównywać w sposób jaki to zrobiłeś. Porównanie dwu nagrań w 30 klatkach wydało mi się z tego powodu sensowniejsze jednak dziś dotarło do mnie, że kamerka może rejestrować dwie te same klatki... Trzeba to na bitrate sprawdzić aby mieć pewność jak przechodzi z 60 na 30.

Porównanie do innych kamer potrafiących sobie poradzić w podobnych warunkach uważam, za mało trafne. Mamy przecież kamery ultra szybkie - potrafiace rejestrować ogromne ilości klatek w ciągu sekundy. Nie sądzę aby ich możliwości miały jendak jakiekolwiek odzwierciedlenie w możliwościach YI.

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ton Twojego poprzedniego posta odrobinę jednak mnie zadziwił.
Naprawdę brzmi, jakbyś miał pretensję, że w ogóle śmiałem wrzucić na jednym nagraniu obraz z kamery przy 30fps kontra obraz z kamery przy 60fps.
Jeszcze rozumiem, gdybym wrzucił z jednej kamery 4k a obok przedstawił powiększenia z 720p, ale mówimy o ilości klatek na sekundę.
Nie taki był cel. Mam nadzieję, że udało się tę kwestię wyjaśnić - na wszelki wypadke przepraszam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Jak kolega wspomniał wyżej, ma swoje wady i zalety.
I tylko znając wady przed zakupem, można się pogodzić z tymi wadami.
Obstawiam że niektórzy kupując tą kamerę, mogą poczuć się delikatnie rozczarowani.
Ja nie jestem.
Jak mi się znudzi, to sprzedam z małą stratą, dorzucę odrobinę i kupię coś innego. Żałuję że z tą A119 są problemy, bo jakość nagrań tej A119 wydaje się naprawdę zadowalająca, ale nie jej "stabilność" pracy (czy też niezawodność).
Obawiam się, że tu sporo od szczęścia zależeć może. Moja kamerka jest jedną z pierwszych. Mimo wszystko bez jakiegokolwiek problemu w najwieksze mrozy (tydzień stania w aucie przy -15) i w największe upały (Gruzja +44st) rejestrowała poprawnie i bez zająknięcia. Kolory też są chyba u mnie jakieś inne. Twoje nagrania w stosunku do moich jakieś blade sie wydają.

Niemniej jak wspomniałeś - wybór takowego rejestratora musi być w pełni śiwadomy. Ja zadowolony jestem bardzo. Obecnie przyglądam się z dużą ciekawością nowemu rejestratorowi od xiaomi i zastanawiam się czy czasem nie nabyć czegoś (też chcę mieć coś na tył) do uzupełnienia zestawu.
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem