Temat: [C-MAX 2003-2007] Ogromne zużycie paliwa 1.8 benzyna
View Single Post
Stary 04-10-2017, 18:37   #82
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Ogromne zużycie paliwa 1.8 benzyna

Cytat:
Napisał babakazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wydaje mi się, że temperatura zewnętrzna ma tu mały wpływ. Mój C-max palił przy prędkości 140 km/h tak samo dużo przy temperaturze zewnętrznej 30 st. co i 10 st. Wg mnie duży wpływ miał tutaj pęd powietrza przy wysokiej prędkości samochodu, powodujący ochłodzenie silnika przy otwartym termostacie - powietrze z dużą prędkością "przewiewało" przez chłodnicę i skutecznie obniżało temperaturę silnika.
Przy prędkościach niższych niż 100 km/h i w jeździe miejskiej faktycznie miało to dużo mniejszy wpływ. Ale specjalistą nie jestem i to jest tylko moje zdanie poparte moim doświadczeniem.
Jeśli na dworze jest temperatura 30st to samochód na krótkim odcinku drogi szybciej się zagrzeje niż przy temperaturze 10 czy 0st
Jak już złapie temperaturę, to nie ma szans na szybkie ochłodzenie lub spadek temperatury gdy na dworze jest 30st. przy 10st może być trudniej go zagrzać do 95st i utrzymać ta temperaturę, a przy 0 i poniżej to raczej nie ma szans na tak wysoką temperaturę na trasie , tylko w mieście,, w korku mzna go zgrzac, ale i to tez nie będzie latwe

Tomek/ FORD Focus C-MAX 1,8b 125KM
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem