Cytat:
Super, bardzo mi się to podoba... dużo pracy z tym jest? ja bym chętnie sobie zrobił podświetlanie w 3 miejscach:
1) pojemniki na kubki
2) wzmocnienie podświetlenia w tej kieszenie pod radiem
3) oświetlenie w podłokietniku - tego mi brak dość mocno
|
Dużo roboty nie ma, demontujesz po kolei elementy tunelu - górne boczki, ramkę lewarka, zaślepkę lewarka, wyciągasz dekiel z kubkami. Potem demontujesz kratkę tylnego nawiewu, podłączasz 3 przewody od tego oświetlenia, tuż za kostką i prowadzisz szczeliną w kierunku dziury po kubkach. Potem robisz otworek w tylej ściance na płaskiej części tuż nad gumką na dnie, wkładasz ten element obcięty już do długości ok 0,5cm tak żeby wystawało 0,2mm, zalewasz od tyłu klejem na gorąco (ja tak zrobiłem) i tyle. Im więcej wystaje tego światłowodu tym mocniejsze będzie świecenie w tym miejscu, ja zrobiłem minimum i świeci jak 100W żarówka wypełniając pięknie całe wnętrze na kubeczki.
Można użyć w tym celu każdy z tych elementów do podświetlenia, czy to będzie ten z kratki tylnej czy z miejsca nad nogami obojętne. Ten co ja kupiłem miał rozdzielony światłowód na dwa końce i tak obciąłem do długości 0,5cm więc kompletnie bez znaczenie, a może kosztować mniej.
Żeby zwiększyć moc świecenia pod radiem musiałbyś wymienić właśnie ten światłowód, plastik na dłuższy, żeby wystawał z dziury i rozświetlał w koło, w podłokietniku nie pomogę, bo akurat mam podświetlenie i jest fajne, też led kwadrat taki na biało oświetla wnętrze.