Wymiana pompy wtryskowej 2,2 TDCi 200km
Witam
Podczas ostatniej mojej podróży 500m przed dotarciem do celu wyświetlił mi się czerwony trójkąt z napisem SILNIK - USTERKA. Auto zostało przełączone na tryb awaryjny na którym udało mi się dojechać. Jednak po wyłączeniu silnika auta ponownie nie udało się uruchomić. Po ściągnięciu go do ASO w Łodzi otrzymałem informację, że usterka dotyczy układu paliwowego a mechanik z serwisu zasugerował wymianę filtra paliwa wraz z obudową ( koszt ok 1000zł ) Po wymianie jednak okazało się, że sprawa nie została rozwiązana i trzeba będzie jednak wymienić pompę wtryskową co wiążę się z niebagatelnym kosztem ok 5 tys zł. Po konsultacji z innym mechanikiem spoza ASO, który zasugerował regenerację pompy obdzwoniłem całą Łódź i pół Polski aby dowiedzieć się, że rozbieżności w cenie są kolosalne ( 500-2500zł )gdzie nowa pompa kosztuje ok 3000zł. Co robić? Godzinę temu kolejny diagnosta tym razem z ASO z kolei zasugerował, żeby poszukać zaworu sterującego do pompy ( koszt 300zł ) i wg niego istnieje duże prawdopodobieństwo, że ta przyczyna to zawór, jednak oni nie mają możliwości zakupu samego zaworu dlatego tą część muszę załatwić we własnym zakresie... Co robić? Proszę o poradę, być może ktoś miał podobne zdarzenie? Gdzie ewentualnie można zakupić taki zawór?
Ostatnio edytowane przez adamzlodzi ; 05-10-2017 o 17:18
|