Temat: [C-MAX 2003-2007] Buczenie nowego łożyska??
View Single Post
Stary 05-10-2017, 19:50   #1
michal300889
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Buczenie nowego łożyska??

Witam klubowiczów, otóż mam Focusa C-max 2005r, od jakiegoś czasu około 3 tygodni zaczęło mi buczeć na moje łożysko, najpierw cicho potem coraz głośniej. Przy skręcie w lewo dźwięk znika, bądź jadąc prędzej przez jakąś nierówność, ogólnie jak nie ma nacisku to nie buczy. Buczenie słychać od (w tej chwili) od 30 wcześniej od 50 km/h. Wkurzyłem się bo nienawidzę takich dźwięków w aucie i pojechałem wczoraj do mechanika. Nie chciałem tego sam robić gdyż nie mam ani prasy ani tym bardziej narzędzi by wywrzeć nacisk na samą obręcz łożyska, a nie na piastę. Mechanik wymienił mi wczoraj to łożysko - zakupiłem łożysko FAG i o dziwo po wymianie nadal słychać jednak trochę mniej. Łożysko tak jak przy starym przestaje buczeć przy skręcie w lewo bądź na jakieś nierówności gdzie wybija auto w górę. Z tyłu lewe łożysko również miałem wymieniane na oryginalne SKF jakieś 40 tys km temu, także wykluczam bo wyraźnie słychać to po lewej stronie z przodu. Wróciłem się od razu do tego mechanika wczoraj i mówię mu że jest jeszcze gorzej, bo na starym buczenie zaczynało się od 50km teraz na tym słychać już nawet przy 30, na starym przy 110 wpadało w taki rezonans, że przestawało buczeć teraz wyje cały czas, na starym również przy naciśnięciu na hamulec przestawało buczeć widocznie klocki jakoś je stabilizowały. Od razu zaczął kręcić, że na pewno to nie łożysko bo przecież nie wbijał je młotkiem tylko prasą (nie wiem w jaki sposób czy wciskał naciskając na piastę czy na obręcz łożyska). Powiedział, że na pewno opony, a że było już ciemno to dzisiaj je przełożyłem z tyłu na przód - z tyłu mam praktycznie nowe, jednak dźwięk cały czas taki sam. Czy możliwe by uszkodził nowe oryginalne łożysko? Czy może jest możliwość by buczało coś innego, ale przestawało po odjęciu nacisku na koło? Przeguby nie strzelają, także nie wydaje mi się by mogły być to przeguby. Łożysko na podporze z tego co pamiętam jest po prawej stronie i buczało by jednostajnie cały czas tak samo. Czy ma ktoś może jakiś pomysł? Jutro po południu jadę to tego speca, nie wiem co mu mówić. Na pewno, że buczy i że zmiana opon nic nie dała. Aha stare łożysko było konkretnie rozwalone, bardzo ciężko się kręciło, a przy mocniejszym zakręceniu wręcz trzeszczało.
michal300889 jest offline   Odpowiedź z Cytatem